dilluns, 12 d’octubre del 2015

Neixen les SDF, Forces Democràtiques de Síria

La coalició representa un pas endavant. Després de la fundació de l'operatiu Burkan al-Firat, el setembre de l'any passat, aquesta decisió suposa la confirmació de l'aliança entre forces àrabs i kurdes a Rojava (Kurdistan de Síria). Burkan al-Firat (el Volcà de l'Eufrates) va servir per defensar Kobanê i fins i tot conquerir Tell Abyad. Va trencar els tòpics dels enfrontaments entre kurds i àrabs i va consolidar una tercera via entre el règim autoritari i corrupte dels Àssad i l'oposició islamista contrària a la plurinacionalitat de Síria i a la democràcia. Amb les SDF aquesta tercera via es reforça. Si Burkan al-Firat era un operatiu per Kobanê i el nord d'ar-Raqqà (d'on provenen part dels seus membres fugint de l'Estat Islàmic), SDF té com a objectiu tot Rojava. De fet en el seu primer comunicat apunten a una actuació a tota Síria.

"Degut a l'acceleració de les condicions en els desenvolupaments tant a nivell polític com el militar i la fase sensible en que es troba el nostre país, s'ha produït l'establiment d'una força militar nacional unificada de tots els sirians, consistent en kurds, àrabs, assiris i d'altres vivint en localitzacions geogràfiques de Síria.
Les Syrian Democratic Forces (SDF, Forces Democràtiques de Síria) van a posar en marxa una Síria auto-governada. Sota l'ombra d'aquesta força hi serà el poble sirià, que podrà viure en llibertat, imparcialitat i dignitat, amb inclusió de tothom de cara a aconseguir els seus drets legítims.
I sobre aquesta base, els següents grups militars han declarat l'establiment de les Forces Democràtiques de Síria:
1. Coalició Àrab Siriana
- Jaysh al-Thuwar
- Burkan al-Firat (Centre d'Operacions)
- Al-Sanadid Forces
- Brigade Groups of Al-Jazira
2. Consell Militar Siríac (MFS) 
3. Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) 
11 d'Octubre de 2.015"L'aliança entre les forces àrabs procedents de l'FSA (Jaysh al-Thuwar, Burkan al Firat), les àrabs tribals (Sanadid), les de la minoria assíria, MFS, i les àrabs laiques (YPG/YPJ) suma uns 30.000 combatents. D'aquests 25.000 integrats en YPG, YPJ i MFS i uns 5.000 a les milícies àrabs. Cal tenir en compte que, sobretot a les YPG, un nombre creixent de voluntaris són també àrabs. El portaveu de les YPG, Polat Cano, ha confirmat la fundació de les SDF.

El gran problema d'armament que patien aquestes forces, provocat pel boicot obert de Turquia (que acusa YPG de ser un grup terrorista), podria quedar solucionat en breu. Així se'n desprèn del que afirma el cap de l'operatiu antiterrorista del Kurdistan iraquià, Lahur Jangi Talabani. El dirigent kurd ha assegurat que els EUA entregaran a l'oposició democràtica siriana 120 tones d'armament i munició. Això suposa sis vegades més que les 20 tones que Washington va fer arribar a Kobanê en el moment del setge. En els dos casos el mitjancer serà el partit  kurd de l'Iraq, Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK). Aquesta força combat, colze a colze, amb el PKK al front de Kirkuk. Finalment l'aviació nord-americana ha deixat només 50 tones, poc més del doble que a Kobanê. Han entregat 112 palets. Ho ha fet a la regió d'al-Hasakah, cantó de Cizîrê.

A partir d'aquí, el dubte resideix en si la nova força operarà en direcció a ar-Raqqà o bé cap a Jarablus. En el primer cas entraria en un vesper, en el segon, atacaria la reraguarda de l'IS que està avançant cap al cantó autònom d'Efrîn. De fet és a només 15 quilòmetres de les línies de defensa de les YPG/YPJ a Efrîn gràcies als bombardeigs russos que han afavorit, molt, a l'Estat Islàmic al nord d'Alep.
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada