dimarts, 30 de maig del 2017

Dur comunicat dels Peshmerga amenaçant als paramilitars xiïtes que han entrat al Kurdistan

L'entrada dels grups paramilitars xiïtes al Kurdistan està provocant una creixent tensió. Les seves victòries a les localitats yezidi de Kocho i Gire Uzer han deixat fora de joc el govern kurd que no havia avançat sobre les mateixes.

Avui el Comandament General de les Forces Peshmerga ha acusat Hashd al-Shaabi i a kurds que ha definit com a "mercenaris" de violar un acord entre Arbela i Bagdad abans del llançament, el 17 d'octubre de 2016, de l'ofensiva Mossul i els ha advertit de no continuar avançant.

El comunicat va dir que les operacions de la força de majoria xiïta a la zona Shingal estaven en violació de l'acord signat de cooperació militar conjunta entre les forces iraquianes i kurdes contra l'Estat Islàmic (IS) a Mossul.

"Pel que fa a l'operació a l'oest de Mossul, Tell Afar, i Shengal, en alguns d'aquests llocs l'acord ha estat violat. Malgrat això, si algunes persones d'Hashd al-Shaabi i alguns kurds mercenaris somnien treure avantatge de la guerra contra l'IS a la zona, tracten de crear problemes a la gent de la zona i els peshmerga i actuar contra la terra de Kurdistan, els advertim que cap força pot o té dret a entrar en el territori del Kurdistan "

Divendres 28 el  Jawad Talibawi, portaveu d'Asaib Ahl-Haq, un dels 60 grups armats dins d'Hashd al-Shaabi va afirmar, en to petulant: "Que es colpegin el cap contra la paret si no els agrada la decisió que hem pres". Hashd al-Shaabi va posar en marxa una operació el 12 de maig de recuperar àrees a l'oest de Mossul, incloent les ciutats de Baaj i Qairawan. Els grups xiïtes van entrar a àrees kurdes yezidi malgrat l'advertència del govern kurd de Massud Barzani. Alguns peshmerga de confessió yezidi van passar-se a Hashd on reben millor pagues pel que avui han estat titllats de "mercenaris" pels seus antics companys. Ells responen que s'han unit a les forces que, de debò, estan expulsant l'IS de les seves poblacions mentre els Peshmerga mantenien una posició de wait and see.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada