dissabte, 13 de maig del 2017

El periodista Mohammad S. Kaboudvand alliberat després d'una dècada


Ahir va ser alliberat després d'estar privat de la llibertat des de 2007. Mohammad Seddigh Kaboudvand, era reclòs a la presó iraniana d'Evin. L'activista pels drets humans era acusat de "propaganda contra el règim iranià i amenaçar la seguretat nacional". De quina nació? L'Iran és un conglomerat de nacions sotmeses a l'imperialisme persa, en cap cas una nació de per se.

Kaboudvand, nascut a Diwandere (Rojhilat, Kurdistan iranià), va protagonitzar dues vagues de fam de 59 i 36 dies contra les seves condicions de captivitat i ha patit dos atacs de cor a la presó. L'any 2014 va rebre in absentia el premi de drets humans de l'ICHR.


Qui és Mohammad S. Kaboudvand?
Mohammad Seddigh Kaboudwand, natural de la ciutat kurda Diwandere a la província de Sanandaj.

El 2003, va publicar el diari Kaboudwand Peyame Mardum en kurd i farsi. El document va ser prohibit després d'un any i Kaboudwand va ser enviat a la presó per això.  

Després del seu alliberament en 2005, va fundar l'Organització de Drets Humans de Kurdistan (RMMK) l'any 2005. Les forces de seguretat el van detenir dos anys més tard. Entre els càrrecs contra Kaboudwand hi havia la "propaganda generalitzada contra el sistema", "advocar en favor dels presos polítics" i les "lleis penals islàmiques oposades". Altres membres de l'organització també han estat perseguits i empresonats per les autoritats iranianes en els darrers set anys.

En un esforç per cridar l'atenció sobre el seu cas, Kaboudwand enviar una carta oberta de la Secció 8 de la presó d'Evin, al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, al febrer de 2012.

Perinaz Husseini, l'esposa de Kaboudwand, assegura que "Kaboudwand està en mal estat físic i pateix de problemes del cor i de la pròstata. També està molt turmentat emocionalment per la malaltia del nostre fill i ara està patint un gran dolor físic i psicològic ".

Després de la detenció de Kaboudwand, les autoritats de l'Iran van reprimir a les activitats civils a les zones kurdes del país i executar diversos activistes kurds, entre ells Farzand Kamangar, un professor i activista polític, el 2010.
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada