divendres, 22 d’abril del 2016

26 morts en els combats de Qamixli

La situació a la ciutat kurda continua empitjorant des que el dia 19 d'abril comencés un conflicte a la zona neutral de Qamixli. Des de fa gairebé cinc anys, aquesta ciutat i la veïna al-Hasakah viuen en una situació de coexistència entre dos règims. El del govern sirià, lleial a Assad i l'autonomia democràtica del cantó de Cizîrê dins de Rojava.

NDF, sota l'ombra de Shabiha

El dia 19, però, la convivència es va trencar. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR), el detonant fou la detenció per part de la policia kurda (Asayish) d'un oficial de les Forces Nacionals de Defensa (NDF). Aquest grup paramilitar, impulsat l'any 2.012, va substituir parcialment les temibles Shabiha, grups de veritables gàngsters al servei del règim i que actuaven impunement abans de la revolució de 2.011. De fet, la dissolució de Shabiha coincideix amb la creació de les NDF, després de que les primeres protagonitzessin matances com les de Houla o Al-Qubeir.

Efectivament, el nou grup va fer un rentat de cara i les NDF van revertir la imatge mafiosa i d'extorsió dels paramilitars pro Assad. Bona part dels milicians de les NDF van provenir de veritables militants dels comitès populars del govern sirià que tenien més motivació política que les sinistres Shabiba. I, de fet, les NDF van ajudar notablement a suplir l'exèrcit a zones de reraguarda facilitant que aquest tingués més efectius al front.

La composició de les NDF és bàsicament de grups tribals àrabs partidaris de l'ideologia baasista dels Assad. El baasisme té com a element principal l'imperialisme àrab, una mena de nacionalisme extrem que situa a la resta de grups ètnics com a subjectes a reprimir. Això és combina amb un laicisme que permet la coexistència entre diferents confessions, fet que topa amb l'actual oposició islamista. Pels Assad l'eix central de la comunitat és el component ètnic àrab. Per Nusra, IS o el Front Islàmic és l'ummah, la comunitat de creients. Malgrat això hi ha sectors d'NDF que aposten per una convivència amb "germans" kurds i assiris, com les NDF de Latakia. Per tant, dincs d'aquesta milícia hi conviuen diverses ànimes.

Versions contraposades coincideixen en 2 morts kurds d'Asayish com a detonant

En qualsevol cas a ningú se li escapa que part de les Shabiba es van integrar a les NDF i sovint reprodueixen alguns dels seus esquemes ideològics i pràctics. Segons SOHR quan les Asayish van detenir un membre d'NDF per haver agredit una noia kurda els paramilitars pro Assad van respondre matant dos agents de la policia kurda. A partir de llavors ha esclatat un conflicte greu que pot perjudicar, molt, a les dues parts. La versió d'ANHA (agència kurda) és que les NDF van detenir i enviar a Damasc dos membres de la policia kurda Asayish el mateix dia 19. Quan la policia va demanar explicacions, les NDF van disparar i matar dos agents més de les Asayish.Balanç i situació

El primer balanç de la lluita, segons Reuters, ha estat de 21 membres de les NDF morts i 5 de les Asayish. Aquests darrers han conquerit la presó situada a l'est de la ciutat on s'han entregat 40 membres de les NDF. ANHA eleva a 30 els morts per la part assadista. Els presos han estat evacuats. Ahir, però, van ser bombardejats els barris sota control kurd i el nombre de civils morts podria superar el mig centenar. Els trets de morter van sortir de la zona sota control d'Assad però no s'ha pogut determinar si és de les NDF, paramilitars, o l'SAA (Exèrcit Àrab Sirià), regulars.

Avui els combats s'han centrat al carrer de Wehde, al centre, i al barri del sudest d'Iweja on hi ha un lloc de control pel que lluiten els dos bàndols. Ahir NDF i Gozarto Protection Forces (auxiliars assiris pro Assad) van anunciar que havien expulsat a Asayish de diverses localitzacions dins de Qamixli. Segons Al Masdar, l'exèrcit sirià no ha entrat en combat ni s'ha registrat cap incident a la veïna al-Hasakah.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada