dimarts, 5 d’abril del 2016

L'oposició siriana ataca el barri kurd d'Alep i fa 14 morts i 53 feritsL'oposició siriana està aprofitant l'alto el foc acordat entre Estats Units i Rússia per continuar els atacs impunement sobre el barri kurd d'Alep. Sheikh Maqsoud, on hi viuen 40.000 persones, la majoria kurdes, és objectiu d'artilleria de l'oposició que amb un eufemisme la premsa occidental anomena "moderada". Des de l'inici dels atacs, el 16 de febrer, més mig miler de persones han resultat ferides i 54 mortes. Les darreres víctimes mortals, catorze, han estat ahir i avui. A més, els opositors han ferit 53 civils, la majoria kurds.

Oficialment l'ONU assegura que l'acord d'aturar les hostilitats es manté per part de les dues parts. Quan els morts són kurds no importa. Al capdavall ni se'ls deixa participar a les converses per decidir el futur del seu país.

Diversos grups estan duent a terme els atacs, principalment Ahrar al-Sham*:
1) FSA o Jabhat al-Shamiya: Formalment l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA) és implantat a Alep. De fet, però, el seu paper és de convidat de pedra. Fins i tot una part d'aquesta organització actua de forma coordinada amb les YPG i YPJ. Qui realment conforma l'oposició "moderada" a Alep són l'aliança  formada per l'Islamic Front (IF, Front Islàmic) i l'Al Nusra Front (Front de Suport) amb formacions menors. A la zona rural d'Alep els primers actuen oficialment com a Jabhat al-Shamiyya (Front de Llevant), una coalició  d'operacions  formada el 25 de desembre de 2.014 per grups islàmics sunnites, principalment l'Islamic Front. Jabhat al-Shamiya, islamistes disfressats de laics, foren els "beneficiats" de la retirada. Aquest obscur grup, creat a finals de 2.014 aplega islamistes "moderats" i utilitza com a pantalla l'FSA per a tenir una aparença laica. En realitat el seu component principal és el Front Islàmic d'Alep, l'Exèrcit dels Mujahideen o el Front pel Desenvolupament i l'Autenticitat. Com es pot comprovar, aquestes forces, de laiques no en tenen res. Algunes d'elles reben suport dels EUA.

2) Nusra i la seva estranya retirada d'agost
Jabhat al-Nusra, l'organització representant d'Al Qaida a Síria, va fer l'agost un pas decisiu que mostra la seva submissió a Turquia. Els fonamentalistes van anunciar la retirada del front que mantenien a l'est de la regió d'Alep davant l'Estat Islàmic.Es van replegar a la ciutat on, entre l'oposició, conformen l'organització hegemònica.

3) Els satèl·lits turcmans de Turquia a Alep
Paral·lelament a aquest moviment, Turquia, amb el consentiment dels EUA, va crear unes milícies artificials turcmanes. Es tractaria de la Brigada del Sultà Murad i l'Exèrcit de Exèrcit Unit Turcman i dos grupuscles afiliats a l'FSA. Aquestes, oficialment, estarien formades per nadius turcmans de Síria, una minoria de llengua i ètnia similar a la turca que Ankara ha utilitzat ja a l'Iraq contra els kurds. Armades per Ankara, aquestes guerrilles serien aparentment oposades a l'Estat Islàmic però el seu veritable objectiu seria evitar la unió dels cantons de Kobanê i Efrîn. No és descartable, donada la feblesa demogràfica i militant turcmana a Síria, que els grups fossin integrats, en realitat per militars turcs. Estarien infiltrant-se a Síria per Bab al-Salam i en les primeres fotografies que han mostrat no amaguen les banderes negres islamistes.

Són aquestes forces les qui ataquen Sheikh Maqsoud i han provocat la mort de diversos civils amb bombardeigs.

* Per a saber-ne més: Sobre Ahrar al-Sham

Liwa Suqour Jabal Zawiya cremant una bandera de les Forces Democràtiques de Síria 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada