dissabte, 16 d’abril del 2016

El Kurdistan ja és independent a internet i té el seu propi domini : .krd


El Govern regional del Kurdistan iraquià ha posat en marxa el seu propi domini a Internet, l'extensió .krd, segons ha explicat el cap del Departament de Tecnologies de la Informació del Govern kurd, Hiwa Afandi, que ha assegurat que la seva decisió es basa en l'exemple de Catalunya amb el domini .cat.

Acceptat per tothom menys l'Iran

El nou domini ha comptat amb el rebuig directe del Govern de l'Iran, que va presentar un recurs davant de la Corporació per a l'Assignació de Noms i Números a Internet (ICANN), una organització sense ànim de lucre estatunidenc que gestiona les direccions web i que va autoritzar l'extensió .krd el 2013. Els dominis amb tres lletres són dominis genèrics, diferenciats dels de dues lletres, com .uk, .fr o .es, que són els anomenats "codis de país", que només es concedeixen a estats sobirans reconeguts per les Nacions Unides.

Saltar les fronteres


El nou domini .krd dóna als kurds iraquians un espai diferenciat al món cibernètic en un moment en què estan guanyant influència per la seva aliança amb la coalició militar liderada pels Estats Units per combatre Estat Islàmic.

"Els que ens han empresonat en aquestes fronteres geogràfiques no tenen la mateixa influència al ciberespai. A Internet nosaltres elegim les nostres pròpies fronteres", ha afirmat Hiwa Afandi, el responsable que el Kurdistan iraquià hagi aconseguit el reconeixement internacional per al nou domini, que aquesta setmana ha començat a funcionar amb webs d'empreses privades, organitzacions i individuals.

"Ens agradaria més viure en un país anomenat el Kurdistan, sigui físic o al ciberespai", ha assenyalat Afandi. L'ICANN va concedir als kurds iraquians el domini .krd e 2013 i llavors el Govern iranià va recórrer la decisió. La Presidència regional kurda i l'Executiu ja ho utilitzen a les seves pàgines web en kurd, àrab i en anglès, en les direccions www.presidency.krd i www.gov.krd.

Hiwa Afandi, responsable del Departament de Noves Tecnologies del govern kurd de l'Iraq


El govern kurd guanya reconeixement internacional malgrat les oposicions de veïns


Les autoritats de Bagdad, Teheran, Ankara i Damasc han intentat històricament frenar les ambicions independentistes dels kurds, prohibint-los impartir l'ensenyament en la seva llengua i reprimint els seus aixecaments, tot i que han anat guanyant en reconeixement internacional.

Massud Barzani, el president del Kurdistan iraquià, el territori en el qual els kurds tenen més grau d'autonomia, s'ha compromès a fer un referèndum d'independència no vinculant aquest any, mentre continua la lluita contra els milicians d'Estat Islàmic que amenacen els seus territoris.

En la veïna Síria, els kurds sirians han aconseguit fer recular els milicians de negre al nord del país, on volen crear una zona sota el seu lideratge. Afandi ha afirmat que esperava que Turquia, el país que acull el nombre més gran de kurds i amb el qual mantenen unes tenses relacions, hagués vetat la sol·licitud del domini .krd però finalment no ho va fer i només es va oposar l'Executiu iranià.

Iran, el més retrògrada dels retrògrades


En una queixa oficial enviada a l'ICANN, el règim dels aiatol·làs va argumentar que la creació d'aquest domini podria derivar en "conflictes polítics greus" i va manifestar la seva "preocupació" pels problemes que pogués crear l'extensió .krd.

"Algunes de les comunitats radicals kurdes han començat fa poc un moviment per pressionar per la creació d'un estat nació kurd que buscaria la separació de les terres kurdes de l'Iran i Turquia", va assegurar llavors l'Executiu de Teheran. "El Govern de la República Islàmica de l'Iran està greument preocupat per aquestes decisions", ha afegit.

Afandi ha explicat que l'Iran va presentar la seva queixa massa tard per impedir que els kurds aconseguissin el seu domini. En aquest sentit, Afandi ha assegurat que el Kurdistan iraquià ha seguit l'exemple de Catalunya per obtenir el seu propi domini d'internet. Abans de tenir aquesta extensió, algunes institucions kurdes iraquianes utilitzaven el domini .iq, el corresponent a l'Iraq.

Els kurds iraquians, tot i això, encara no tenen un domini de dues lletres, el que correspon a estats sobirans reconeguts per l'Assemblea General de les Nacions Unides. "Quan el Kurdistan sigui independent, treballem per aconseguir-lo", ha assegurat Afandi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada