dissabte, 23 d’abril del 2016

Acord d'alto el foc a Qamixli (Síria)

Des del matí d'ahir fins al vespre es va estar negociant a l'aeroport de Qamixili, en poder de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA). Una delegació del govern sirià, vinguda des de Damasc, una de la part de l'Administració Autònoma de Rojava i caps tribals vinculats a les Forces de Defensa Nacionals (NDF), grups paramilitars tribals àrabs lleials a Damasc. Des de l'inici de les negociacions van aturar-se els combats per les dues parts.

L'acord, gestionat i promogut pel govern central d'Assad, manté l'statu quo posterior als incidents. La part kurda es queda amb la presó d'Alaya, conquerida dijous, i el forn central de la ciutat. Alhora l'SAA ha exigit als grups tribals aturar els atacs contra els kurds, especialment a les rodalies de Qamixli on ahir hi van haver combats malgrat les negociacions.


Queda per definir el rol de les NDF però la demanda kurda és que aturin les agressions contra població kurda sobre la que no tenen jurisdicció. Asayish, les forces policials kurdes, van confirmar l'acord i van fer un balanç dels tres dies de lluita: Han mort 31 membres de les NDF, 13 de les Asayish i YPG i 102 paramilitars pro Assad han estat fet presoners. Es desconeix el nombre de civils morts pels bombardejos de les NDF a zones kurdes el dijous però són desenes.

Moaz Abdulkarim, co alcalde de Qamixli va declarar a Ara News: "Durant quatre anys Qamixli ha gaudit de relativa calma i pau, i les forces del règim volien destruir-ho, mentre la gent vivia pacíficament a la ciutat. Van atacar ferotgement, amb artilleria pesada, i els civils ho van patir, i en van pagar la factura." Tanmateix cal indicar que l'SAA no ha intervingut directament en el conflicte sinó que ha actuat amb seny i cercant una solució dialogada.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada