diumenge, 24 d’abril del 2016

Enfrontaments entre paramilitars xiïtes i peshmerga a Tuz Khurmatu (Iraq) amb 14 morts

L'atac al vespre d'ahir contra la casa d'un comandant peshmerga a la ciutat de Tuz Khurmatu (Iraq) ha estat el detonant dels enfrontaments. Membres dels grups paramilitars xiïtes Hashd al-Shaabi (o Unitats de Mobilització Popular) fa mesos que proven de fer fora les forces kurdes de la població, a l'extrem sud-est del Kurdistan. Sembla que els autors de l'atac eren d'ètnia turcmana.


El general peshmerga Sirwan Şaklaweyi (dreta9 ha estat víctima mortal dels atacs xiïtes

Sirwan Şaklaweyi, general peshmerga, ha estat assassinat a mans dels paramilitars armats principalment per l'Iran i grups de confessió xiïta, una de les dues principals de l'islam. Quatre altres peshmerga han mort en un conflicte que ha afectat un terç de la ciutat. Un enfrontament entre paramilitars i xiïtes i joves kurds ha estat el detonant segons Rudaw. Vuit membres d'Hashd han estat morts per les forces kurdes que, aquesta vegada, s'han desplegat a Tuz Khurmatu. Un civil també ha finit. Membres de Hashd, grup que controla l'hospital local, no han acceptat ferits que fossin d'ètnia kurda. Fins ara, els peshmerga, havien evitat l'enfrontament amb els radicals xiïtes per no enrarir una situació llargament tensa.

La població situada a l'extrem dret del mapaEnterrament, aquest migdia, d'un dels cinc kurds assassinats pels paramilitars xiïtes

Hadi Amiri, el cabdill d' Hashd i mític guerrer xiïta oposat als rivals sunnites de l'Estat Islàmic ha arribat a Tuz. Hores d'ara es reuneix amb Mahmood Sangawi, de la direcció de l'Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), força responsable de la zona, Najmadin Karim, governador de Kirkuk i Abdulla Bor, komutani Peshmerga de Tuz Khurmatu. La part kurda ha demanat la retirada completa d' Hashd davant la reiteració d'incidents.

Amiri ha adoptat una posició conciliadora: "No volem ser els responsables d'iniciar una guerra a la ciutat". Però han estat els seus homes els qui han llençat, aquest vespre, una granada contra l'habitatge del comandant peshmerga. El prestigi del comandant xiïta entre les seves tropes pot assegurar una sortida dialogada si, com diu, vol prendre una "postura defensiva". Amiri acusa a les forces kurdes de sotmetre'ls a "constants atacs".

Guia gràfica de les diferents milícies paramilitars xiïtes a l'Iraq sota el paraigua de Hash al-Shaabi.


Per a saber-ne més:
- Pols entre les forces kurds i àrabs (xiïtes) Kirkuk i Tuz Khurmatu (gener 2016)
- Qui són els turcmans? (novembre 2015)
- 18 morts en enfrontaments a Tuz Khurmatu (novembre 2015)
- Les milícies xiïtes obren un nou front de guerra (novembre 2015)
- Dos morts a Tuz (juny 2015)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada