diumenge, 3 d’abril del 2016

Presentació del Consell Militar de ManbijEl Consell Militar adopta la forma d'una operations room. Amb aquesta denominació es coneixen les formacions integrades per diversos grups que s'alien amb un objectiu militar comú de tipus temporal. Aquesta vegada l'objectiu de les Forces Democràtiques de Síria* és Manbij. Es tracta d'una ciutat de 75.000 habitants que pertany a la província d'Alep i està situada al sud de Jarablus i, més important, a la riba oest del riu Eufrates (el Firat kurd). La seva composició demogràfica és plural. Fins als programes d'arabització forçada del govern dels Assad havia estat predominantment kurda. A finals del segle XIX hi va arribar un important component del Caucas conegut com a circassià. En realitat es tracta de txerkessos un dels quatre grups de circassians. Aquesta nació parla encara avui dia un dialecte del kabardí (els kabardins són un altre dels grups dels circassians). L'imperialisme rus, en la seva expansió, va expulsar aquests grups del Caucas imposant-hi colons eslaus en un procés de substitució ètnica. Molts dels refugiats foren acollits al Kurdistan sirià. Un 40 % de la població de Manbij, els anys trenca del segle XX, era composada per circassians.


Els Assad van importar desenes de milers de colons àrabs que van capgirar la demografia a a Manbij. En només quatre dècades, la ciutat va multiplicar per nou la seva població. Malgrat això no només ha van arribar àrabs de la resta de Síria, sinó també kurds de les zones rurals de Rojava. Des de la seva conquesta per part de l'Estat Islàmic, els kurds de Manbij viuen ocults. Un dels eixos del grup fonamentalista és la supremacia àrab sobre la minoria kurda sobre la que ha practicat una clara neteja ètnica. Ha estat a Manbij on l'IS ha crucificat kurds, el darrer cas conegut fou el gener d'enguany, i avui es considera el segon feu, després d'ar-Raqqà, on s'amaguen la majoria d'activistes islàmics procedents del Regne Unit.

El desembre de 2.015 les Forces Democràtiques de Síria (SDF) van capturar la població de Tshrin i la presa hidràulica del mateix nom situant-se a només nou quilòmetres de Manbij. Turquia va dir que aquell pas significava una línia vermella i no permetria que les forces aliades expulsessin l'IS de Manbij ni de Jarablus. Ja abans, Ankara, havia amenaçat en entrar a Síria si les SDF creuaven a la riba esquerra del riu Eufrates. Una vegada ho van fer, el comandant de les YPG, milícia kurda membre de les SDF, va fotografiar-se al costat esquerra del riu afirmant que cercava la línia vermella turca i no la trobava.

* El març es va incorporar Liwa Jund Al-Haramain, una brigada local de Manbij fins llavors integrada a l'FSA o Free Syrian Army.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada