dimecres, 27 d’abril del 2016

Paramilitars xiïtes maten 3 policies a Tuz Khurmatu


Hashd al-Shaabi o Comitès de Mobilització Popular, els paramilitars xiïtes que es dediquen des del 23 d'abril a terroritzar la població de Tuz Khurmatu, al nord de l'Iraq, han donat un pas més avui. Fa una estona han atacar un vehicle policial iraquià a la localitat matant-ne tres agents i ferint-ne dos més. Es tracta de musulmans sunnites pel que l'acció té una clara orientació sectària religiosa. Segons Rudaw, a dia d'avui, ja han mort 53 persones des que van començar els atacs xiïtes contra Tuz Khurmatu.

La població comença a marxar


Com afirma un dels habitats de la població "No sabem el que passarà ni en la hora següent. Les bales volen per sobre dels nostres caps". Per tant, part de la població està optant per marxar de Tuz Khurmatu. Ahir Hashd va cremar la seu d'un partit sunnita, la Unió Islàmica del Kurdistan, a la localitat. També ha cremat habitatges i comerços de persones d'ètnia kurda. Finalment han fet públic un vídeo on paramilitars diuen, textualment: "Decapitarem els kurds, beurem la seva sang i els llençarem a fosses".

Dilluns el diari Asharq al Aswat desvelava un informe del govern iranià per a desestabilitzar el Kurdistan iraquià com a mitjà per recuperar el control sobre Mossul (actualment administrat pels sunnites de l'Estat Islàmic) i Kirkuk (administrat pels sunnites kurds). L'eina, són els paramilitars d'Hashd, armats i finançats per Teheran com explica el diari britànic The Times.

Sobre Tuz Khurmatu


La ciutat de Tuz Khormatu (o Tuz Khurmatu) es troba en una zona del territori en disputa entre el nord administrat pel govern kurd autònom i les regions del sud, sota el govern central, amb una població ètnicament diversa de turcmans i, en menor mesura, kurds i àrabs. La població turcmana es sent propera a Turquia i, per tant, mostra notable menyspreu cap a la població kurda. La població àrab, amb notables tendències islamistes xiïtes, també s'oposa a la part kurda, sunnita i generalment laica. Una dita afirma que "els kurds són els més musulmans dels infidels". Les milícies Hashd, en canvi, estan plenes de fanàtics islamistes de tendència xiïta. A més, els àrabs comparteixen amb els turcmans un menyspreu supremacista cap a la minoria kurda. La convivència no és fàcil, doncs, però ni els àrabs ni els turcmans han estat capaços de fer front a l'Estat Islàmic, en aquest cas islamista sunnita.

Quan l'any 1991 les forces kurdes es van alçar contra Saddam Hussein, fou aquesta ciutat la més meridional que van conquerir. Davant la desfeta de l'exèrcit contra la insurgència sunnita, les forces kurdes van ocupar el seu lloc garantint-ne la seguretat en uns moments en que l'exèrcit s'esberlava de Sinjar a Tikrit. Grups paramilitars xiïtes, però, van entrar a la zona per lluitar contra l'Estat Islàmic (IS, Islamic State) el 2014. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada