diumenge, 7 de desembre del 2014

L’Ateneu Llibertari de Sabadell realitza una jornada solidària amb el poble kurd

El passat dissabte 22 de novembre l’Ateneu Llibertari de Sabadell va realitzar una jornada de solidaritat amb la lluita del poble kurd. El Kurdistan és un territori dividit en quatres estats: Síria, Ira1, Turquia i Iran, on hi viuen uns 40 milions de kurds (20 milions d’ells a Turquia). El poble kurd al llarg de la història ha estat perseguit i reprimit pels diferents estats, arribant a ser massacrat amb armes químiques per el govern iraquià de Saddam Hussein i també per l’estat turc,  i el govern actual d’Erdogan. Tant Turquia com la UE (tot i que mai ha atacat en cap país de la UE), el PKK és considerat com una organització terrorista. De fet Turquia, ha deixat passar per les seves fronteres nombrosos militants islamistes. El PKK és la principal força revolucionària kurda, aquest actua a Turquia però hi han organitzacions germanes del PKK en altres territoris kurds, a Síria s’anomena YPG.

 Concentració davant de l'Ajuntament de Sabadell. @Maxho


Actualment a la zona kurda del nord i nord-est de Síria, Rojava, el YPG està realitzant una revolució basada en el confederalisme democràtic, el PKK, i el seu líder Öcalan, abandonà el Marxisme-Leninisme i s’inspirà en el confederalisme democràtic, basat en alguns aspectes en el municipalisme llibertari de l’anarquista Murray Bookchin. Tot i no tractar-se d’una revolució anarquista, si que té aspectes d’aquest, com l’assemblearisme municipal, el federalisme o la igualtat de gènere. A la ciutat de kobane i estan combaten nombroses dones contra els terroristes de l’estat islàmic. En un primer moment els i les combatens del YPG  de Kobane i Rojava van haver de resistir a l’embat de l’estat islàmic ells sols. Al govern de dretes del kurdistan iraquià, de Masud Barzani, no li interessava donar suport a la revolució kurda de la zona de Rojava, per por que aquesta s’extengués i posés en perill el control dels pous de petroli i el poder de la seva família, però l’avanç de l’estat islàmic ha provocat que Barzani finalment hagi enviat unitats de Peshmergas a Kobane i Rojava. Actualment,  a la zona de Rojava, estan combatent els milicians i milicianes kurds del YPG, els Peshmerga i també tropes de l’Exèrcit Lliure de Síria que en un primer moment no tenien gaire bona relació amb l’YPG a causa del seu projecte de gran estat àrab sirià; però l’avanç islamista ha fet que s’uneixin totes aquestes diferents forces. Aquí s’hi ha de sumar els bombardejos dels EUA sobre les posicions islamistes, més interessats pel control dels pous de petroli, que per una autèntic alliberament del poble kurd.


 L'Àlex Meyer i en Dara Zagros de KurdisCat

A Sabadell, durant tot el dissabte, l’Ateneu Llibertari, l’Assemblea Llibertària del Besòs, l’Assemblea Llibertària del Baix Penedès i la del Vallès Oriental, vam organitzar actes en suport del poble kurd. A les 11:30h vam realitzar una concentració davant l’Ajuntament, a les 12h ens vam moure fins al Mercat Central on vam acabar l’acte, llegint un manifest en suport del poble kurd i repartint ocatavetes per informar a la població sobre el conflicte i la lluita del poble kurd i a les 15h vam fer una paella vegana on els diners anaven destinats a la lluita del poble kurd.

Així mateix, a les 17h de la tarda vam passar un documental sobre el conflicte kurd amb un posterior debat, i finalment una xerrada molt interessant amb dos membres del KurdisCat, Àlex Meyer i Dara Zagros, kurd, i ens va explicar la lluita del PKK per l’alliberament del poble kurd i la situació a Rojava i Kobane i com s’organitza la revolució kurda.

Font: Ateneu Llibertari de Sabadell

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada