dimarts, 16 de desembre del 2014

El Premi de Drets Humans 2014 per un periodista kurd d'Iran

El Centre Internacional de Drets Humans (ICHR, International Center for Human Rights) ha atorgat el seu premi de l'any 2014 a Mohammad Kaboudvand. Tot i que actualment està empresonat el prestigiós premi reconeix els seus esforços per defensar el dret dels kurds iranians sota la persecució. L'escriptora Ava Homa va acceptar el premi en el seu nom.

En una vetllada a Toronto (Canadà) l'ICHR va centrar els discursos en la condició dels drets humans a l'Orient Mitjà. Malauradament Mohammad Sadiq Kaboudvand no va poder assistir a la cerimònia de lliurament doncs es troba actualment complint una sentència de presó d'Evin, a Teheran.

Durant el discurs el director executiu de l'ICHR, Ardeshir Zarezadeh ,va expressar la seva gratitud per la dedicació del govern canadenc en la defensa dels drets humans a l'Iran, l'Iraq, Síria i els països veïns.

"Instem a la comunitat internacional a que continuï la seva feina i coordinar els seus esforços amb els locals per protegir la vida dels iraquians i de sirians. Els civils que fugen dels atacs terroristes que estan en major perill són les dones, els nens, les persones amb discapacitat, les minories de grups ètnics i religiosos. La comunitat internacional ha de protegir a aquestes persones de l'Estat Islàmic (IS, Islamic State) davant la justícia ".Qui és Mohammad Kaboudvand?
Muhammad Sidiq Kaboudwand, natural de la ciutat kurda Diwandere a la província de Sanandaj.

El 2003, va publicar el diari Kaboudwand Peyame Mardum en kurd i farsi. El document va ser prohibit després d'un any i Kaboudwand va ser enviat a la presó per això.  

Després del seu alliberament en 2005, va fundar l'Organització de Drets Humans de Kurdistan (RMMK) l'any 2005. Les forces de seguretat el van detenir dos anys més tard. Entre els càrrecs contra Kaboudwand hi havia la "propaganda generalitzada contra el sistema", "advocar en favor dels presos polítics" i les "lleis penals islàmiques oposades". Altres membres de l'organització també han estat perseguits i empresonats per les autoritats iranianes en els darrers set anys.

En un esforç per cridar l'atenció sobre el seu cas, Kaboudwand enviar una carta oberta de la Secció 8 de la presó d'Evin, al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, al febrer de 2012.

Perinaz Husseini, l'esposa de Kaboudwand, assegura que "Kaboudwand està en mal estat físic i pateix de problemes del cor i de la pròstata. També està molt turmentat emocionalment per la malaltia del nostre fill i ara està patint un gran dolor físic i psicològic ".

Després de la detenció de Kaboudwand, les autoritats de l'Iran van reprimir a les activitats civils a les zones kurdes del país i executar diversos activistes kurds, entre ells Farzand Kamangar, un professor i activista polític, el 2010. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada