dimecres, 3 de desembre del 2014

Acord petrolier i pressupostari entre els governs iraquià i kurd

Ahir 2 de desembre, el govern central de l'Iraq i la Regió Autònoma del Kurdistan van arribar a un acord sobre la distribució de la renda petroliera després de mesos de conflicte i tensió. Les negociacions van començar dilluns i queden serells.

Segons el ministre d'Hisenda, Hoixiar Zebari, el govern iraquià rebrà l'equivalent de 550.000 barrils de cru per dia (bpd). A canvi, les autoritats kurdes tindran dret al 17% del pressupost de l'estat. Entrant en els detalls de l'acord:
el govern central transferirà 500 milions de dòlars (405 milions d'euros) a les autoritats regionals kurdesAquestes li lliuraran 150.000 barrils diaris de cru. La diferència fins els 550.000 podran ser exportades per part del govern kurd a l'exterior, principalment a la República de Turquia.

El govern de Bagdad i les autoritats d'Arbela durant molt de temps van estar en desacord sobre l'administració dels pous, que es troben a prop de Kirkuk, una ciutat en disputa que el passat mes de juny va ser ocupada pels combatents kurds.

L'ONU, per veu del seu secretari general Ban-Ki moon, ha celebrat l'acord. En el mateix sentit s'ha expressat John Kerry, secretari d'estat dels EUA.

Per a saber-ne més:

Procés judicial d'Iraq contra les exportacions kurdes de petroli

Kurdistan passa de vendre 300.000 bpd a 400.000 a la República Turca

Conquesta kurda de Kirkuk

El govern iraquià suspèn vols al Kurdistan

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada