divendres, 19 de desembre del 2014

Les forces kurdes conquereixen Sinune i Khanasor

L'ofensiva kurda per trencar el setge islamista sobre Shengal ha continuat avui. Una vegada trencat el setge ahir el vespre per la part nord-est de la muntanya el moviment kurd no ha estat cap a Sinjar com es preveia sinó que anuncia que l'ofensiva és de gran abast. Enlloc de dirigir-se cap a la ciutat, les tropes peshmerga han girat cap a la frontera amb Síria. Per tant estan realitzant una maniobra envoltant sobre la muntanya enlloc d'anar directament cap a Sinjar.

 Peshmerga avui al santuari de Sherfedin que ha patit gran part dels atacs. Foto: @Claas_Weinmann

Masud Barzani visitant el front aquest matí

Les dues poblacions que avui han conquerit els peshmerga

Sinune (Snuny) és relativament a prop de Sinjar però entre mig hi ha el massís de ShengalSegons The New York Times són 8.000 els peshmerga implicats en l'operació. Ahir al vespre Marsour Barzani, cap de seguretat del govern kurd va anunciar que els 9.000 yezidi tancats a la muntanya des d'agost ja eren lliures però la realitat és que només uns centenars han pogut sortir del setge i la major part d'aquest es manté intacte, parts sud i oest.


 
El corredor creat ahir per on estan sortint els yezidi de Shengal. Font: @yunus4akca7

Dos corredors operatius. Les poblacions conquerides avui (Sinune i Khanasor) es poden situar a la part nord de la muntanya. Font: @kobane33

Les forces kurdes han conquerit ja 700 km2 i avui han avançat sobre Khanasor. Una vegada expulsats els islamistes l'ofensiva ha continuat cap a Sinune (Snuny), la segona ciutat més important al sud de Mossul. El que han trobat ha estat una ciutat fantasma quan, abans del conflicte hi vivien 140.000 persones. O han fugit, o han estat assassinades o han estat deportades per IS cap a Mossul. En tot cas l'entrada a Sinune ha estat relativament ràpida i l'esfondrament del front que mantenien els islamistes sospitosament ràpid.

El gruix de les forces fonamentalistes s'ha concentrat a Tell Afar i Sinjar però segons Rudaw una gran part ja s'ha refugiat a Mossul que no és objectiu en aquesta operació. Masud Barzani, el president kurd, ha visitat el front aquest matí i ha afirmat "Els braus peshmerga han trencat el setge a la muntanya de Sinjar. dedico aquesta important victòria a tots els yezidi". A part de les forces peshmerga cal destacar que foren les YPG (milícia kurda de Síria), HPG (milícia del PKK), les YPŞ i HPŞ, milícies yezidis, qui han sostingut soles el setge des d'agost i qui van trencar el front per la reraguarda dimecres.

Fantàstic reportatge fotogràfic del setge de Sinjar.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada