dissabte, 13 de desembre del 2014

La CNN proposa les lluitadores de Kobanê i Vian Dakhil com a dones de l'any

La cadena CNN, mitjançant un article de Frida Ghitis, ha proposat, en un any difícil per la dona, diverses "Dones de l'any 2014". Encapçala la llista, formada per vuit propostes, la diputada yezidi Vian Dakhlil i les milicianes de Kobanê. Afirma l'article:

"Les imatges més perdurables i inspiradores de 2014 provenen de la ciutat assetjada de Kobanê, el poble kurd a la frontera de Síria amb Turquia, on IS, també conegut com l'Estat Islàmic, es va trobar una resistència inesperadament ferotge. Els militants d'IS, que tenen captives nenes i les dones en condicions brutals, sabien que anaven a trobar-se amb oposició però no esperaven trobar un exèrcit defensor de Kobanê que inclouria un gran nombre de dones. Les dones representen al voltant d'un terç dels defensors de Kobanê i són part d'un esforç dramàtic de les dones residents a l'Iraq i Síria per canviar el rumb de la situació envers els extremistes misògines d'IS.

Va ser Vian Dakhil qui va capturar l'atenció del món denunciant davant els seus col·legues, membres del parlament iraquià, el genocidi imminent que patien els yezidi. També hi va haver dones a Mossul, Iraq, que van donar la seva vida lluitant contra IS d'altres maneres. El seu missatge col·lectiu? Que elles farien tot el possible per aturar la reactivació de la pràctica de la venda de les dones en l'esclavitud duta a terme per IS."


Vian Dakhil és l'única diputada yezidi al parlament iraquià. Va desplaçar-se a Sinjar quen van produir-se els fets d'agost tenint un accident d'helicòpter. Va fer una crida desesperada, plorant, per aconseguir ajuda pel seu poble. Encara avui entre 7.000 i 9.000 membres de la comunitat yezidi són encerclats a Shengal. 

Els fets d'agost a Sinjar (Iraq)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada