dijous, 11 de desembre del 2014

Iran està dialogant amb la resistència kurda

Ali Yunesi, assessor en assumptes de les minories del Ministeri d'Intel·ligència iranià ha reconegut que ha mantingut negociacions amb dos dels principals partits kurds de l'Iran, el Partit Democràtic del Kurdistan-Iran (PDK-I) i Komala. "El Ministeri d'Intel·ligència està autoritzat a utilitzar qualsevol mitjà per perseguir els nostres objectius de seguretat, fins i tot si això significa negociar amb terroristes i enemics de l'Iran. Les negociacions van ser en el marc de seguretat i dins d'aquest marc no és d'estranyar que negociar amb un grup mentre es lluita contra ella al mateix temps", Yunesi va dir a un periodista kurd segons recull l'agència Rudaw."
 
 
  Khalid Azizi, secretari general del KDP-I 

El secretari general KDP-I, Khalid Azizi, ha afirmat que el seu grup s'havia reunit dues vegades amb una delegació d'alt nivell de seguretat de l'Iran : "La delegació va expressar el seu punt de vista respecte a una solució per a la qüestió kurda a l'Iran", ha afegit. Aso Hassanzada, un alt funcionari PDKI, afegir que "No hi ha hagut cap negociació oficial. Malgrat això, a petició dels iranians i amb la presència d'un tercer, vam mantenir converses per intercanviar opinions sobre els nostres desacords. " El membre del KDP-I es va mostrar poc confiat en un futur acord: "No tenen cap intenció real de resoldre la qüestió kurda. Els canvis en curs a la regió podrien possiblement afectar la seguretat de l'Iran. Quan arribi aquest dia, que volen tenir un pla B. L'Iran ha tractat la qüestió kurda en el marc de seguretat però és una qüest política, no una de la seguretat."
 

El partit implicat no és el primer partit kurd d’Iran que va fundar-se l’any 1945 com a Partit Democràctic del Kurdistan d'Iran (PDKI). Aquesta formació existeix avui encara i és la principal del moviment kurd iranià. La dirigeix Mustafà Hijri amb un programa federalista i socialdemòcrata. Del PDKI va sorgir per diferències personals pel lideratge l’escissió del Partit Democràtic del Kurdistan-Iran (PDK-I) de Khalid Aziz qui encara avui manté una enemistat amb el partit matriu i és el que ha negociat amb el govern.


Abu Baker Modarresi, dirigent del Komala-Partit del Kurdistan Iranià. World Affairs

L'altre partit que ha negociat amb Teheran és el Komala-Partit del Kurdistan Iranià. En aquest cas sí és la principal de les tres faccions en que es va dividir el moviment original de Komala creat l'any 1967. La facció que ha negociat és la creada l'any 2000 per reviure l'esperit original del moviment allunyat del comunisme iranià i, essent d'esquerres, més centrat en la qüestió nacional kurda. Està liderat per Abdullah Mohtadi i Abu Baker Modarresi. Aquest darrer ha negat que hi hagi negociacions:   

"L'objectiu darrere d'aquest tipus de notícies és la manipulació. Un enfocament de política pacífic és l'única solució a la qüestió kurda a l'Iran. Fins ara, no hem percebut aquesta intenció dels iranians. Iran ha de primer demostrar la seva bona fe en les negociacions, posar fi a la militarització del Kurdistan iranià, alliberar els presos polítics i donar inici a negociacions transparents amb els representants de tots els partits kurds iranians."

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada