dimecres, 24 de desembre del 2014

L'ofensiva combinada kurda ataca Sinjar amb resultat incert

Ni el més optimista podia esperar una victòria tant ràpida. L'ofensiva iniciada dimecres des de tres fronts (Zummar, muntanya de Shengal i Rabia) va anar precedida d'atacs aeris però els combats entre dijous i diumenge van ser bàsicament terrestres. Després dels avenços de les primeres 40 hores es va aconseguir trencar el setge, per l'est, de la muntanya de Shengal que durava des d'agost. Ahir les forces peshmerga aconseguien capturar Khanasor i Sinune a la part nord de la muntanya. Paral·lelament les YPG, HPG i milícies yezidi reobrien també ahir el corredor entre Rojava (Kurdistan de Síria) i Shengal.

Les operacions d'avui a grans trets. La fletxa que marca cap al sud és la de l'atac sobre Sinjar. Font: Ezidi Press

Les operacions dels peshmerga es van concentrat al sud de Rabia, població fronterera amb Síria per tal d'assegurar que no arribessin reforços de la part siriana, concretament de Deir ez-Zor i ar-Raqqà. Per d'altra banda també han començat arribar 32 camions amb menjar i roba pels 9.000 yezidi que continuen atrapats a la muntanya on queden bosses de membres d'IS. Uns centenars ja han estat evacuats/des pel corredor.

Les YPG/YPJ van llençar una altra ofensiva a la part siriana, concretament al sud del cantó de Cizîrê aconseguint expulsat a IS de vuit pobles de Jaza'a, una zona on es combat des de fa mesos. Això fa més difícil encara que IS pugui enviar reforços cap a Sinjar.


Excel·lent mapa de les operacions de dijous i divendres. On indica Shingal és la població de Sinjar. Font: @LCarabinier


Cap al migdia de diumenge les forces combinades kurdes* començaven a atacar la que és objectiu final de l'operació: Sinjar. A la ciutat s'havien refugiat bona part dels membres d'IS que han fugit de Shengal (la resta són a Tell Afar i Mosssul). Les YPG han estat les primeres que han entrat a la ciutat on s'han desenvolupat combats durant tota la tarda. IS no s'ha retirat de la ciutat que va ocupar el passat 2 d'agost i va cometre una veritable carnisseria amb la població local de confessió yezidi. Des de diumenge es combat a la ciutat de Sinjar on IS ha desplegat mig centenar de franctiradors i s'ha fet fort a la part sud i est però en realitat controla ma major part de la població en especial els controls de Yarmouk i Qadisa. El de Bardoza està en mans de les forces kurdes que han penetrat a la població per la part oest i més propera a la muntanya de Shengal. Ahir dimarts 23 IS va aconseguir que arribessin reforços per la part sud de la població tot i que les forces peshmerga havien provat de conquerir les carreteres d'accés la que du a Mossul continua en control dels islamistes. En el tercer dia d'assalt IS va fer arribar més armament a la ciutat mentre les forces kurdes van assegurar que avançaven a la part sud.


Posicions d'atac de les YPG en l'assalt de Sinjar.

Posició d'atac de les Forces Peshmerga

A part dels moviments militars s'han rendit 400 membres de l'IS i s'han començat a trobar fosses comunes, a la muntanya, amb yezidi assassinats pels fonamentalistes sunnites aquests mesos. La primera tenia setanta cadàvers executats. La web Conflict News ha definit l'ofensiva com "la primera gran derrotatque ha patit IS fins ara". En realitat les proporcions comencen a ser notables.

Situació del setge a 23 de desembre. IS ha enviat reforços.*L'ofensiva de Shengal-Sinjar la duen a terme:

Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)

Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)

Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), milícia del PKK

Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal)

Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal)

Les Forces Peshmerga, exèrcit regular del Govern Regional del Kurdistan d'Iraq

NOTA:

Quan l'agost IS va atacar Sinjar les Forces Peshmerga es van retirar deixant indefensa la població. Van ser les HPG i les YPG/YPJ qui van defensar-la i van crear el primer corredor. Posteriorment aquestes dues forces van formar les YBŞ i HBŞ que, amb les HPG, han resistit el setge d'IS tots aquests mesos. 
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada