divendres, 26 de juny del 2015

Al-Hasakah en estat de xoc

Al-Hasakah, situada al sud del cantó de Cizîrê, al Kurdistan de Síria, era una ciutat de més de 200.000 habitants. Arran de la guerra civil, actualment, és la població més gran de Rojava amb 300.000 persones. Els grups ètnics que hi convivien eren àrabs, kurds i cristians assiris. Al bell mig de la ciutat hi ha l'església cristiana assíria.

La ciutat està dividida en cinc districtes*. El més gran és Aziziya, al nord-est, seguit de Nasrah, al nord-est. És la part on les milícies kurdes d'YPG i YPJ tenen més força. Aquest darrer acull l'estació de tren recentment conquerida per les YPG. Els tres districtes del sud són Nashwa, Gweira i el centre. Fins ara han estat sota control de l'Exèrcit Àrab Sirià, lleial a Baixar al-Àssad.
Columna de fum sortint de la presó d'al-Hasakah

Arran de l'atac de dimecres i dijous, l'Estat Islàmic va poder penetrar a Nashwa i prendre alguns dels 29 barris de la ciutat. Tots ells situats a l'extrem sud-oest. Ahir al vespre va multiplicar els atacs contra Gweira, sobretot volant cotxes bomba a la presó. Avui a la tarda ha llençat un assalt en tota regla sobre la presó i l'aviació siriana ha intervingut amb força però amb resultat incert.

L'exèrcit sirià es va retirar de Nashwa i l'IS ha aprofitat avui per atacar des de l'altra flanc, el dretà. Ha penetrat amb força a Ghazal on les NDF han cedit les seves posicions. Les NDF, Forces de Defensa Nacional, són milícies pagades pel govern que actuen com auxiliars de l'exèrcit. L'atac a Ghazal s'ha centrat a l'hospital. Ara mateix, en plena estampida de població cap a la zona que controlen les milícies kurdes d'YPG i l'YPJ, l'exèrcit sirià es retira cap al centre de la ciutat.

* Per un mapa excel·lent en alta ressolució, aquest de @MarkMonmonier

Evolució del front des del 26 de maig. La part vermella mostra com s'ha anat retirant l'exèrcit sirià. De @Karybdamoid


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada