dimarts, 23 de juny del 2015

Les YPG i l'FSA han conquerit Ayn Issa


El mateix dia que les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) conquerien Girê Spî/Tell Abyad, les brigades del Free Syrian Army provaven de conquerir la ciutat d'Ayn Issa. Les tres formacions actuen sota un comandament conjunt conegut com a Burkan al Firat, en català el Volcà de l'Eufrates. 

Després d'una setmana d'informacions contradictòries l'FSA no va poder conquerir Ayn Issa. Malgrat que el mateix dimarts 16, fonts de la formació opositora siriana asseguraven haver-ho fet. Ha calgut que les YPG descendeixin des del front de Tell Abyad per doblegar la resistència islamista a la ciutat. L'FSA va afirmar que hi tenia una cinquena columna dins la població que havia restat oculta des de la seva conquesta per l'IS l'agost de l'any passat. La realitat és que el front es va estabilitzar i l'FSA no va poder avançar dins d'Ayn Issa.

Ahir, però, els reforços de les YPG van resultat decisius en la conquesta de la base militar de la brigada 93. Enlloc d'atacar pel nord com era previsible, la milícia kurda va envoltar la ciutat i va atacar pel sud conjuntament amb les unitats de l'FSA expulsant-ne l'IS de la base militar siriana. Avui diverses fonts han confirmat que les YPG s'han fet amb el control de la ciutat. Així ho ha fet l'Observatori Sirià dels Drets Humans (SOHR) i la CNN turca. En el primer cas es remarca que han  estat les YPG les qui han conquerit la ciutat donant un paper auxiliar a l'FSA, també que l'IS l'ha abandonada "completament".


En el comunitat de les YPG/YPJ s'explicita que dos dels voluntaris kurds van morir en la conquesta de la ciutat in l'IS va llençar un cotxe bomba contra les unitats de l'aliança kurdo-àrab. Els dos ocupants del vehicle van morir pels trets de franctiradors de les YPG. En total, la milícia kurda afirma haver recuperat nou cadàvers dels fonamentalistes.

Ara mateix Ayn Issa és inhabitable. Els islamistes l'han deixada plena de mines i la prioritat és descobrir les bombes trampa de la ciutat siriana. Ayn Issa és a 56 quilòmetres d'ar-Raqqà, la capital de l'IS a Síria. Donada la topografia de la zona, en un cas hipotètic d'atac aliat de Burkan al-Firat a la ciutat, les primeres defenses serien  el suburbi de la mateixa donada la planura de la zona.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada