dissabte, 13 de juny del 2015

Magistral maniobra envoltant de les YPG a Suluk

Suluk és una població siriana situada a 20 quilòmetres de Girê Spî (en àrab coneguda com a Tell Abyad). La conquesta d'aquesta darrera ciutat per part de les milícies kurdes permetria unir dos dels tres cantons autònoms de Síria: Kobanê i Cizîre (an àrab Jazira).

Els precedents imprescindibles de l'actual ofensiva

El 26 de maig quan les Unitats de Defensa Popular (Yekîneyên Parastina Gel, YPG), Unitats de Defensa Femenina (Yekîneyên Parastinê yên Jinê, Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i el Free Syrian Army o FSA van conquerir la ciutat de Mabroukah, amb combats al perímetre urbà. Mabroukah és a 70 km de Tell Abyad. Aquesta conquesta fou possible només mercès als avenços en el front següent les setmanes anteriors: Tell Hamis, a finals de febrer la Vall del Khabour i la muntanya Abdulaziz; ambdues a finals de maig. També la conquesta d'àmplies parts de les zones rurals de Serêkaniyê (en àrab Ras al-Ain). Assegurat el front sud és quan les YPG van endegar la marxa cap a Tell Abyad.

L'intent de conquerir Suluk

El 8 de juny les forces aliades de Burkan al-Firat (YPG, YPJ i part del Free Syrian Army) enfilaven en dues columnes cap a Suluk. Es van situar a 3 quilòmetres expulsant els islamistes de Reguba. Per la part oest es va avançar a Abu Serra. En aquell moment les forces kurdes provinents del cantó de Kobanê i les de Cizîre estaven separades per 26 quilòmetres. Entre dimecres i dijous es van situar a 700 metres de Suluk atacant-la per la part oest però van trobar una resistència, esperada, però aferrissada. La coalició internacional, principalment avions nord-americans, van donar un suport important destruint, en diverses fases, el graner de Suluk. Aquesta infraestructura era usada per l'Estat Islàmic (IS) com a arsenal. Paral·lelament la població civil de Suluk va fugir de la ciutat. Fins a 3.000 persones van provar de creuar cap a Turquia pel pas d'Alkaçale en un nou drama humanitari.

Triar entre tres opcions

Dijous i divendres els combats van certificar la dificultat de conquerir Suluk. El comandament unificat de Burkan al-Firat va analitzar les tres opcions tàctiques:

1) continuar el setge sobre Suluk amb un notable desgast de vides, aquesta era la previsió de l'IS que havia fortificat i minat la població,

2) envoltar Suluk i fer avançar la columna sud per aconseguir contactar amb l'avantguarda d'Abu Serra, aquesta era l'opció que preferia l'FSA i garantia que no podien arribar reforços d'ar-Raqqà

3) envoltar Suluk i fer una maniobra pel front nord dirigint-se directament cap a Girê Spî / Tell Abyad.La maniobra envoltant

Finalment s'ha optat per la tercera opció on s'ha detectat una major feblesa de les línies de resistència islamistes. En argot militar es coneix com a atac envoltant o maniobra de flanc és una tàctica militar  ofensiva que té com a objectiu de la qual és eludir les ales de les posicions enemigues, atacant els flancs (costats) o la part del darrere. Es realitza en els casos que es detectat una concentració de forces central però major feblesa als flancs.

Les darreres hores de divendres 12 de juny i la matinada d'avui, les forces aliades han atacat les cinc poblacions que restaven en mans dels islamistes pels flancs del sud i nord de Suluk. A primera hora del matí expulsaven els fonamentalistes del llogaret de Kasasa i tancaven el setge sobre Suluk.

En un segon moviment, de gran encert tàctic, una important columna de les YPG abandonava el front de Suluk i avançava cap al nord. Aquesta avantguarda a reduït de 17 a 10 quilòmetres la distància que els separa de Tell Abyad. D'aquesta manera Suluk ha quedat aïllada, fent més difícil la seva defensa i patint bombardeigs de la coalició internacional. Al mateix temps Burkan al-Firat avança sobre l'objectiu final (Girê Spî / Tell Abyad) fent inútil l'intent islamista de convertir Suluk en una barrera cap al seu avanç. Suluk és la darrera població important abans de Girê Spî / Tell Abyad on es podia fortificar defenses.


 Situació aquest matí. Mapa: Kek HamoUna batalla que pot ser llarga

La imminent batalla de Girê Spî / Tell Abyad no serà gens fàcil. L'IS l'ha convertida en un rocafort i, a la seva rereguarda té el suport turc. A tall d'exemple, des de mitjans de març les milícies kurdes provinents de Kobanê (front oest de Girê Spî) són a 15 quilòmetres de Tell Abyad/Girê Spî. Des de llavors no han pogut avançar i el front ha estat estancat tres mesos a Bedirxan. A més, les darreres setmanes excavadores de l'IS es dediquen a fer rasses que seran utilitzades com a trinxeres i eviten l'avanç de les unitats motoritzades de les forces kurdo-àrabs de Burkan al-Firat. Malgrat això la decisió d'atacar la ciutat és definitiva i el gruix de les YPG s'està concentrant en aquesta operació. Aquest és el motiu, per exemple, de l'intent d'ahir de l'IS de trencar el front per Tall Brak, població situada molt més al sud del cantó de Cizîre.


Avantguarda de les YPG, YPJ i FSA (Burkan al Firat) avançant sobre Girê Spî. Font: @CizireCanton
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada