diumenge, 14 de juny del 2015

IS vola el pont de Jalab però no atura l'ofensiva sobre Girê Spî

La voladura del pont de Jalab, a l'oest de Girê Spî (en àrab Tell Abyad) ha aturat l'ofensiva de les les Unitats de Defensa Popular (Yekîneyên Parastina Gel, YPG), Unitats de Defensa Femenina (Yekîneyên Parastinê yên Jinê, Unitats de Defensa de Dones, YPJ) per l'est de la ciutat. La Xarxa Siriana pels Drets Humans (SNHR) ha confirmat la destrucció del pont. L'avantguarda de les milícies kurdes ha quedat a 4 quilòmetres de la població fronterera amb Turquia. Pel que fa als més de 3.000 refugiats que van provar d'entrar a Turquia van ser primer agredides amb canons d'aigua, després retingudes i finalment refusades per l'exèrcit turc. CNN Turk (en una gran tasca periodística) ha publicar les proves del tracte inhumà de les persones refugiades que van quedar en mans de membres de l'Islamic State i no van poder creuar a Akçakale, a la part turca. Les YPG, mitjançant un dels seus portaveus, Redur Xelil, ha fet una crida als refugiats que seran acollits al cantó kurd de Cizîre i proveïts d'ajuda humanitària.

A partir d'ara, pel front est, queda aturat i les YPJ i YPG tenen l'opció de reconstruir el pont de Jalab o bé travessar el riu déu quilòmetres més al sud. En canvi la columna que avança per l'extrem nord-est, seguint la línia de la frontera, ja ha arribat a les portes de la ciutat i ha conquerit el turó que hi ha just a l'entrada est. Des d'allà l'agència kurda ANHA ha fet públic un vídeo on ja es veu la ciutat.

Pel que fa al front oest, Burkan al-Firat (YPG, YPJ i FSA) ha fet petits avanços en dues direccions. La primera cap al nord vers Girê Spî i la segona cap al sud Ayn Issa per tallar la connexió de Girê Spî amb el feu de l'IS a ar-Raqqà. Finalment uns centenars de voluntaris han sortit de la ciutat de Kobanê per reforçar aquest front. La diferència que separa les dues parts kurdes que podrien unir els cantons de Kobanê i Cizîre és hores d'ara de 7 quilòmetres. Dimecres era de 26.

Foti: CNN Turk


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada