dilluns, 22 de juny del 2015

L'economia de guerra a Kobanê

Amb la guerra l'activitat productiva en el cantó de Kobanê ha quedat aturada. El sector agrícola no va poder sembrar el blat enguany. Hi han hagut molts incendis a les terres de conreu pels projectils disparats durant els combats. Les YPG, quan avancen, han de cremar sovint prèviament els camps per fer esclatar les mines que el Daesh sembra en la seva retirada. També pot ser que alguns es deguin a descuits, i cada dia es veuen camps cremar a la llunyania.Des del ministeri d'economia es finança al sector agrícola el 50% del preu del combustible, que amb la guerra s'ha multiplicat per 20. 

Des del ministeri es controlen també els preus en el comerç. La propietat de la terra en Kobanê és tradicionalment masculina, i des del Ministeri de la dona s'han proposat legislar contra aquesta situació.Actualment hi ha escassetat de tot a Kobanê. Al mercat un troba fonamentalment tomàquets, cogombres, ceba, albergínies, patates i ous, molts o gairebé tots aquests productes vénen de Turquia. Hi ha una fàbrica de pa que abasteix gairebé tota la població. No es llença ni un tros de pa. A les cases es cuina per a tothom i s'espera a estar juntes per menjar. El menjar és el mateix un dia rere l'altre.Després de la sortida del govern de Damasc, l'autogovern obtenia alguns ingressos gravant algunes activitats comercials importants, però aquestes han desaparegut amb la guerra. Actualment el pressupost ve d'altres cantons, dels municipis de Bakur (Kurdistan turc) i de les comunitats kurdes a Europa i els EUA. 

L'activitat política se centra ara en la reconstrucció de la ciutat i pobles i les infraestructures d'aigua i electricitat. El problema de les mines i explosius sense esclatar s'allargarà encara temps, i actualment dificulta els treballs per a la reactivació de la fàbrica de ciment i de la planta elèctrica que hauria de subministrar energia. La xarxa elèctrica del cantó s'alimentava amb una presa al riu Eufrates, ara sota control del Daesh (ISIS) de manera que el subministrament aquesta està tallat i quan cau la nit a Kobanê rumoregen els generadors. Amb la imminent comunicació per terra amb el cantó de Jazira les condicions de la població milloraran.

@ Annafrank4 
Foto: Eleya Sidi. Del Ministeri d'Economia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada