dissabte, 27 de juny del 2015

Empitjora la situació a al-Hasakah (Síria)

L'atac llençat per l'Islamic State (IS, Estat Islàmic) ha trencat l'equilibri de la ciutat on fins ara cohabitaben l'exèrcit sirià i les milícies kurdes. L'ofensiva ha ralentitzat el se avanç però continua des de dimecres i dijous.

La ciutat està dividida en cinc districtes*. El més gran és Aziziya, al nord-est, seguit de Nasrah, al nord-est. És la part on les milícies kurdes d'YPG i YPJ tenen més força.  Els tres districtes del sud són Nashwa, Gweira i el centre. Fins ara han estat sota control de l'Exèrcit Àrab Sirià, lleial a Baixar al-Àssad. L'IS ha decretat un blackout (tancament informatiu) als seus seguidors per tal de no facilitar informacions per on estan avançant. Sense dubte l'operació és de gran abast doncs la conquesta d'Hasakah seria la victòria més important des de les de Raqqà i Mossul. En l'ofensiva, com ja va fer a Palmira, l'IS està usant míssils de guia òptica TOW. Aconseguit d'altres grups sirians o bé a l'Iraq, aquest potent armament fet als EUA, pot desequilibrar el front car les milícies kurdes només compten amb fusell de curt abast i els EUA es neguen a entregar armes a les YPG.

La situació actual per cada districte és:

- Nashra: No hi ha combats. Controlada per les YPG i quatre grups aliats.

- Aziziya: Els atacants han arribat a la vora del districte però encara no han entrat. S'han detectat "cèl·lules dormides" a l'interior. Les YPG han decretat un toca de queda de 6 del vespre a les 8 del matí. Es tem un atac imminent amb cotxes bomba suïcides. S'estan distribuint franctiradors de la milícia en posició defensiva.

- Nashwa:L'Estat Islàmic va poder penetrar a Nashwa i prendre-la en gairebé la seva totalitat. Avui l'aviació siriana ha començat a bombardejar el districte i l'IS ha ralentitzat el seu avenç cap al centre.

- Gweira: Ahir al vespre va multiplicar els atacs contra Gweira, sobretot volant cotxes bomba a la presó. Els partidaris de l'IS han assegurat reiteradament que han pres la presó i alliberat els captius però no hi ha cap constància de que hagi estat així. L'aviació siriana ha intervingut amb força però amb resultat incert. Milícies àrabs creades per Mohamed Khadour s'han passat a l'IS. En canvi l'aviació ha fet retrocedir l'IS de posicions que havia aconseguit.

- Centre: L'exèrcit sirià s'ha replegat en aquest districte i sembla que està preparant noves línies defensives. En aquest sentit han arribat reforços per via aèria. Especialment important és l'arribada de la Brigada 104 del general drus Issam Zahereddine, convertit en un mite vivent per als partidaris d'Àssad pels seus èxits.

* Per un mapa excel·lent en alta ressolució, aquest de @MarkMonmonier 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada