dissabte, 13 de juny del 2015

Objectiu : Girê Spî (Tell Abyad)

No és cap secret que l'objectiu de les milícies kurdes és unir, com a mínim, els cantons de Kobanê i Rojava. Així ho anunciava el febrer la comandant de les YPJ, Azîme Denîz, a Hawar News Agency (ANHA). De fet afirmava que tenien la voluntat d'unir territorialment els tres cantons de Rojava. Aquest moviment tàctic evitaria una situació com el tancament del setge que ha patit el cantó de Kobanê durant quatre mesos.

I probablement el moment ha arribat. Si des de mitjans de març Burkan al-Firat es situava a 15 km de la ciutat de Tell Abyad (en kurd Girê Spî). Des de llavors el front es mantenia relativament estable. Tot just el 10 de juny les milícies kurdes avançaven pel sud i conquerien Abu Serra.

Però on l'ofensiva és clara i de notable èxit és al front oest. Les YPG, YPJ i el Free Syrian Army avancen en dues columnes separades. En el cas de l'FSA la seva participació no és pas auxiliar sinó a primera línia, amb les unitats de Liwa al Tahrir i Liwa Thuwar al-Raqqah. L'ofensiva cal inscriure-la en el marc de les victòries del sud del cantó de Cizîre.

L’avanç per l’est va tenir el seu punt culminant el 26 de maig quan les YPG i l’FSA van conquerir la ciutat de Mabroukah, amb combats al perímetre urbà. Mabroukah és a 70 km de Tell Abyad. Aquesta conquesta fou possible només mercès als avenços en el front següent les setmanes anteriors: Tell Hamis, a finals de febrer la Vall del Khabour i la muntanya Abdulaziz; ambdues a finals de maig. També la conquesta d'àmplies parts de les zones rurals de Serêkaniyê (en àrab Ras al-Ain). Assegurat el front sud és quan les YPG van endegar la marxa cap a Tell Abyad.

Tell Abyad és una ciutat de 20.000 persones (abans de la conquesta fonamentalista). La meitat d'ètnia àrab i la resta, a parts iguals, formada per kurds i turcomans. Dilluns 8 de juny, les YPG completaven la  conquesta d'Aliya, a 9 km de Girê Spî. El dia següent avançaven encara més fins a Um El-Tile. Davant les dificultats de conquerir Suluk, darrera població de pes abans de l'objectiu final, les milícies han envoltat Suluk i han marxat pel nord cap a Girê Spî. Així, doncs, les forces aliades kurdes i àrabs han arribat a només 9 km de Girê Spî segons anunciava Polat Cano abans de les tres de la tarda. Les línies defensives islamistes semblen haver cedit i l'avantguarda kurda (YPG i YPJ) avança sobre la ciutat hores d'ara.

La unió dels dos cantons kurds serà, possiblement, una victòria d'enorme repercussió pel desenvolupament de la guerra de Síria. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada