dimarts, 23 de juny del 2015

Una diputada yezidi de l'HDP volia jurar el seu càrrec en kurd

La diputada electa de Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), Feleknas Uca, ha demanat poder jurar en llengua kurda el seu càrrec. La diputada kurda afirma que no sap parlar turc. De fet Uca va néixer a Alemanya, en una família kurda refugiada de confessió yezidi. No va ser fins a l'any passat que va traslladar-se al Kurdistan turc, concretament a Amed, per viure-hi. Per aquesta circumscripció ha estat escollida la primera diputada yezidi de la història del parlament turc.Amb només 22 anys va resultar escollida eurodiputada a les llistes del Partit del Socialisme Democràtic. El seu successor, Die Linke, és la formació alemanya que ha demanat reiteradament la fi de la il·legalització del PKK essent perseguida judicialment per la seva lluita. L'eurodiputada va demanar la fi de la barrera del 10 % per accedir al parlament turc així com l'amnistia dels presos kurds. De fet va ser detinguda l'any 2.012 per dur medicines als presos kurds i deportada a Alemanya.

La posició d'Uca ha estat comparada amb la de Leyla Zana, primera dona kurda escollida al parlament kurd, que va parlar en kurd tot i saber que era prohibit. Zana, que ara ha estat escollida altra vegada diputada, va acabar empresonada, malgrat la seva immunitat parlamentària, i inhabilitada fins fa ben poc. Se la va acusar de "separatisme".

Finalment, avui, després d'una notable expectació, s'han esvaït els dubtes i Uca ha jurat el seu càrrec en llengua turca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada