divendres, 5 de juny del 2015

La importància de les eleccions de diumenge

Diumenge és una data clau per al futur dels vint-i-cinc milions de kurds que viuen a la República de Turquia. Les eleccions al Parlament són una prova de foc per veure si l'HDP -la marca actual del partit dels kurds de Turquia que aglutina, a la manera de front popular, a moviments socials rupturistes d'arreu de l'estat, a l'ecologisme, el feminisme, les activistes LGTBI i a minories ètniques o religioses com els alevis, els yezidis, els pomaks, els cristians armenis i assiris o els gitanos- pot superar el 10% de vot a nivell estatal, quelcom que, pel sistema proporcional de la llei electoral turca li permetria entrar amb força al Parlament. Si no ho aconsegueix, els escons de les províncies on sigui la força més votada, passarien a la segona opció: amb tota seguretat l'AKP d'Erdogan que podria revalidar, així, una còmoda majoria absoluta que permetés convertir Turquia en una república presidencialista. El somni de la dreta islamista des de que va assolir el govern, el 2003.

Quatre són les forces que es disputen, a grans trets, la comtessa electoral: l'AKP, dreta islàmica; el CHP, l'històric partit del pare del nacionalisme turc modern Kemal Atatürk, social-liberal i jacobí; els feixistes d'MHP, i l'HDP dels kurds i de l'esquerra turca anticapitalista. Tot és obert, però els atacs d'aquests últims dies a militants i seus de l'HDP a Bingöl, Erzurum, Igdir, o Hakkari que ja s'han saldat amb un mort i desenes de ferits, fan presagiar una oposició molt forta de l'establishment turc a la possibilitat que el moviment kurd entri al Parlament. Diversos organismes internacionals han alertat, aquestes últimes setmanes, de la possibilitat que es doni frau electoral. Un frau que erosionaria seriosament el procés de pau al Kurdistan.

Caldrà que des dels Països Catalans estiguem atents/es de què passa diumenge al Kurdistan Nord i arreu de l'estat de Turquia.

Azadí-Plataforma de Solidaritat i Kurdiscat amb el Poble Kurd davant les
eleccions de
diumenge a Turquia

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada