dimecres, 24 de juny del 2015

El parlament italià acull una delegació de Rojava
Estava convidada per Sinistra Ecologia e Libertà (SEL). Aquesta formació té actualment 25 escons dels 630 del parlament italià. Va néixer l'any 2.009 fusionant quatre partits d'esquerra i a les recents eleccions europees va donar suport al candidat de la grega Syriza.

El responsable d'exteriors del grup parlamentari de SEL, Erasmo Palazzoto, va presentar la delegació el 22 de juny en seu parlamentària formada pel president del principal partit kurd de Síria, Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD), Salih Muslim, el co president del cantó de Kobanê, Anwar Muslem, i la comandant de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), Nessrin Abdallah.

El polític italià ha destacat el "Contracte Social" com a text fonamental de l'experiència democràtica kurda a Rojava (Kurdistan de Síria) que ha definit com "un exemple fins i tot per a moltes democràcies occidentals". Ha subratllat que la "resistència no és només militar sinó cultural", que el projecte kurd és l'antítesi al de l'Estat Islàmic i que les propostes de gènere són molt avançades. El co president de Kobanê va destacar que hi ha 330.000 persones refugiades esperant per poder tornar però no reben ajuda per poder reconstruir el cantó.

Salish Muslim ha agraït especialment l'enviament de medicines per part de la societat italiana. Abdallah ha definit les YPJ com un grup d'autodefensa vers el "patriarcat i el despotisme religiós". A nivell militar ha explicitat que les armes que usen els membres de l'Estat Islàmic són "molt més sofisticades que les nostres". La comandant ha insistit en la idea de Palazotto: "la nostra no és només una lluita militar sinó cultural, social i moral. És la possibilitat de construir un nou model".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada