dimecres, 24 de juny del 2015

La neboda d'Abdullah Öcalan, nova diputada a Turquia

Va prendre possessió ahir jurant el seu càrrec. Dilek Öcalan fou escollida el passat 7 de juny a les llistes de l' Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble). És la neboda d'un dels fundadors del Partiya Karkeren Kurdistan (PKK, Partit dels Treballadors del Kurdistan), Abdullah Öcalan. Conegut com a "Apo", és el màxim dirigent del moviment kurd no només a Turquia sinó a també a Síria i l'Iran. La seva presa de possessió ha estat destacada per tots els mitjans de comunicació turcs i fins i tot de l'exterior com el The Guardian britànic.

Dilek Öcalan, de 28 anys, centra el seu discurs polític en les accions destinades a la joventut i les dones. És graduada universitària en turisme. Fou escollida per la circumscripció de Sanliurfa. El conductor de la presa de possessió la va presentar com a "Sayin Öcalan". Usar aquesta fórmula fins fa pocs anys suposava presó a Turquia. "Sayin" significa lider respectat en turc i sovint s'usava en referència al seu oncle qui és pres des de l'any 1.999.

Amb Dilek fou escollit també el nebot de Kemal Pir, Ziya Pir. Kemal era turc i es va comprometre amb la causa kurda car entenia que una anava lligada a l'altra. Seu, i d'Haki Karer, és el primer lema del PKK: "La revolució de Turquia ha de passar pel Kurdistan". Kemal va morir en vaga de fam el setembre de 1.982 en una presó. Literalment va morir d'inanició per aquella idea. Ziya Pir ha estat escollit per la circumscripció d'Amed.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada