diumenge, 26 de juliol del 2015

Al-Hasakah: A punt per la victòria

La ciutat d'al-Hasakah està a punt de passar a la llista de fracassos de l'Estat Islàmic contra les milícies kurdes. Situada al sud del cantó de Cizîrê, al Kurdistan de Síria, era una ciutat de més de 200.000 habitants. Arran de la guerra civil, actualment, és la població més gran de Rojava amb 300.000 persones. Els grups ètnics que hi convivien eren àrabs, kurds i cristians assiris. Al bell mig de la ciutat hi ha l'església cristiana assíria.

La ciutat està dividida en cinc districtes*. El més gran és Aziziya, al nord-est, seguit de Nasrah, al nord-est. És la part on les milícies kurdes d'YPG i YPJ tenen més força. Aquest darrer acull l'estació de tren recentment conquerida per les YPG. Els tres districtes del sud són Nashwa, Gweira i el centre. Fins ara han estat sota control de l'Exèrcit Àrab Sirià, lleial a Baixar al-Àssad.

Membres de l'Estat Islàmic (IS) van llençar dijous 24 de juny al vespre una ofensiva durant de majoria kurda de Hassakah al nord-est de Síria, explica Al-Jazira. L'atac, no casualment, va ser simultani al salvatge atemptat a Kobanê que ha estat el més sagnant de Rojava en aquesta guerra. L'objectiu dels islamistes era distreure les YPG quan la seva prioritat era al-Hasakah.

Les YPG entren a l'estadi municipal d'al-Hasakah, al districte de Nashwa

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, la incursió va iniciar-se al districte d'al-Nashwa de la ciutat kurda de Síria i un segon atac va entrat a la ciutat i, amb l'ajuda de grups a l'interior, es va fer fort a l'oest de la mateixa. Ha seguit un setge salvatge on l'IS va prendre fàcilment Nashwa. El portaveu de les YPG, Redur Xelil, ha afirmat que part de la milícia auxiliar de l'exèrcit d'Àssad, les NDF, van canviar-se de bàndol. Formades per mercenaris àrabs, aquestes milícies, a nivell local, tenen més fidelitat als diners que a una idea. També van ocupar el districte de Gweiran i el centre parcialment. Van entrar a Aziziya però en pocs dies les YPG i grups aliats** van fer-los fora. 

La situació a la ciutat va anar empitjorant fins el passat 29 de juny on la modificació va venir marcada per dos factors:
- l'arribada de la Guàrdia Republicana de l'exèrcit sirià amb el general Issam Zahreddin al capdavant (de facto número dos del règim)
- el desplegament de les YPG des del districte d'AziziyaEl 15 de juliol, les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van assetjar membres del grup Estat Islàmic mentre empenyien cap endavant sota la cobertura dels atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units. Amb les YPG tenen un paper molt rellevant els milicians àrabs d'Al-Sanadid que, a Hasakah, han evidenciat el seu absolut suport a les YPG.

Les milícies aliades han deixat el cos central de la resistència (barri centre i l'est de Nashwa) a l'exèrcit regular. L'u de juliol van iniciar un moviment cap a l'est que va fer enrere els islamistes més de 10 quilòmetres. Es van girar sobre si mateixos i van fer un moviment similar per l'oest envoltant completament els atacants.  L'avantguarda kurda va aparèixer de sobte a la subestació elèctrica, a l'extrem sud de la ciutat en una magistral operació militar. A partir d'aquí, com informava 
The Arab Source, uns 1.200 membres de l'IS (Islamic State) estaven atrapats a la ciutat d'Al-Hasakah, Kurdistan de Síria. L'exèrcit regular sirià els atacava pel districte de Nashwa, al nord i oest, mentre les YPG, YPJ i Sanadid ho feien per l'est, oest i sud. En aquestes operacions van conquerir el pont de la carretera cap a Tell Abyad, la presó juvenil, la sub estació elèctrica a l'entrada d'al-Hasakah i la zona coneguda com a "Red Villas". A l'est de la ciutat l'avanç fou més que notable.


Fa uns dies Redur Xelil afirmava que controlaven la major part de la ciutat, un 70 %. Un 20 % és en mans de l'exèrcit regular i un 10 % en les de l'IS.  Ahir les milícies kurdes i aliats** van avançar a la darrera zona in resisteixen els islamistes, l'oest del districte de Nashwa. Des del 19 de juliol la direcció de l'IS ha abandonat a la seva sort els seus membres i no ha enviat cap reforç. Actualment el contingent de l'IS es concentra al barri de Zuhuor, a l'oest del districte de Nashwa. Ahir les YPG van expulsar els islamistes de l'estadi municipal a la part est de Nashwa, on s'havien fet forts.


NDF: Forces de Defensa Nacionals 

* Per un mapa excel·lent en alta ressolució, aquest de @MarkMonmonier  
** YPJ, al-Sanadid, HPC i la milícia cristiana MFS 

 
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada