diumenge, 12 de juliol del 2015

Una trentena de persones per parlar del Kurdistan al Pati LlimonaL'acte del 7 de juliol, organitzat amb l'Altra Italia i el Centre Euro Àrab va ser un pas més en la difusió del Kurdistan en tots els àmbits socials. Amb aquest són ja 35 els actes de KurdisCat enguany. La voluntat de crear ponts amb la comunitat àrab de Catalunya va quedar palesa així com el notable interès de la comunitat italiana en la situació al Kurdistan. Cal dir que a l'estat italià hi ha un potent moviment solidari amb el Kurdistan des de fa dècades.

Massoud Sharifi va fer una exposició de gairebé una hora sobre els processos kurds a l'Iraq i, en especial a Turquia. Sense aquest darrer és impossible entendre la situació actual a Rojava, terme que, va explicar, fins fa cinc anys no era gairebé utilitzat pels propis kurds de Síria. Rojava significa oest en kurd. Sharifi va xifrar entre 3.000 i 5.000 les persones kurdes a l'estat. Coni Docolomansky va explicar el procés revolucionari a Síria, amb detalls de l'auto organització de base, va explicar què és el confederalisme democràtic i com aquest ha estat superat, de facto, pel procés al Kurdistan sirià. Finalment va explicar el protagonisme de la dona en la situació al Kurdistan sirià, amb unitats de policia pròpia i una participació cabdal en els diferents grups socials i assemblees. Va reiterar que el subjecte del proletariat ha estat subsituït pel de la dona a nivell del confederalisme democràtic.

El llarg torn de paraules va repassar el paper dels EUA envers el Kurdistan, amb clarobscurs, o el suport clar de Turquia a l'Estat Islàmic. l'assassinat de Serena Shim o la participació de brigadistes internacionals de nombroses nacionalitats. Així, es va remarcar que mentre els EUA o els Països Baixos respecten els voluntaris que van a lluitar amb les YPG o YPJ, dilluns a l'estat espanyol va ser detinguts dos brigadistes que havien combatut amb les YPG. Dimarts foren posats en llibertat però imputats. També es va parlar de la situació econòmica a Rojava, condicionada per la guerra però on s'apliquen elements correctors al capitalisme com la gratuïtat del pa o el paper de la minoria turcmana a la recentment conquerida Girê Spî/Tell Abyad.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada