dissabte, 4 de juliol del 2015

La Iniciativa per a la Revenja dels Màrtirs de Kobanê és a punt d’alliberar la ciutat de Sarrin
Una setmana després que la ciutat kurda de Kobanê es veiés sorpresa per l’atac que diversos terroristes de l’Estat Islàmic (EI) hi van perpetrar, i que segons algunes ONG sobre el terreny va deixar vora 250 morts i més de 270 ferits, les Unitats de Defensa Popular (YPG), les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ) i els seus aliats van emprendre la ‘Iniciativa per a la Revenja dels Màrtirs de Kobanê”, que començava així com “una furiosa resposta” a la massacre viscuda a la ciutat.

Engizek Nurhak, membre de les YPJ i un dels cervells de l’operació, explicava ahir en una entrevista al portal de notícies ANF news que l’objectiu de la missió era alliberar la ciutat de Sarrin, 40 quilòmetres al sud de Kobanê, de les urpes de l’Estat Islàmic, i alhora venjar les morts dels civils en aquesta última ciutat.

Tal i com anunciava, les forces kurdes han estat capaces de fer-se amb un turó proper a Sarrin, la qual cosa els permet disposar d’una visió privilegiada de la mateixa. És per això que Nurhak s’aventurava a sentenciar que són “a prop de l’entrada de la ciutat”. “L’entusiasme i la moral” d’uns comandaments i combatents enfadats pels fets de Kobanê, continua, estarien espenyent-los cap endavant.

Com bé mostra el mapa elaborat per Chuck Pfarrer, les YPG i les YPJ haurien alliberat ja nombrosos punts al voltant de Sarrin, la qual cosa permetria el seu encerclament i deixar l’Èufrates com a única ruta de fugida. Alhora, les seves comunicacions amb la propera ciutat de Malhad, encara més al sud, quedarien tallades automàticament, fet que impediria l’arribada de reforços humans i armamentístics.La Iniciativa per a la Revenja dels Màrtirs de Kobanê, explica Nurhak, va començar amb el mateix nombre de forces pel que fa a les YPG i les YPJ, i si bé en el bàndol kurd les baixes són de moment mínimes –ella apunta que nul·les-, en el costat d’Abu Bakr al-Baghdadi prop de 40 terroristes haurien perdut ja la vida.

Segons argumenta una font anònima de la web LiveLeak, l’operació que s’està duent a terme a Sarrin estaria connectada amb la presa de Tel Abyad, en el si d’un moviment estratègic de les forces tricolor. Tal i com apunta, el motiu pel qual els kurds s’haurien aturat just a les portes de Sarrin ara fa unes setmanes respondria a la voluntat que l’Estat Islàmic dividís els seus esforços entre aquesta última ciutat i Tel Abyad, facilitant així que les YPG i les YPJ poguessin connectar els cantons de Kobanê i Jazira.

D’aquesta manera, segueix, es podria entendre per què l’Estat Islàmic no va ser capaç d’oferir una gran resistència en un enclavament tan important com el de Tel Abyad, que era el punt a través del qual els terroristes podien contactar amb Turquia, un país que ha mostrat una enorme complicitat amb els homes de negre. Efectuat amb èxit aquest moviment, doncs, tornava a ser el torn de l’actual ofensiva sobre Sarrin.

Marc Español i Escofet
@mespanolescofet

Gràfics 1 i 2: @ChuckPfarrer
Gràfic 3: KurdisCat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada