dimecres, 1 de juliol del 2015

Les YPG avancen per l'est d'Hasakah

La batalla per al-Hasakah continua amb un resultat incert mentre la ciutat s'ha buidat gairebé de població civil. Els gairebé 300.000 habitants han fugit cap al nord Rojava en una nova onada de refugiats que posa en perill la capacitat del cantó de Cizîrê de sostenir humanitàriament un fluxe tant alt.

Dels cinc districtes de la ciutat el del centre i el de Nasra no han registrat, ja, presència d'islamistes armats. En el d'Aziziya va ser declarat sota "ple control" per part de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) el 30 de juny després de quatre dies de combats. 

Una vegada assegurat aquest districte, el més gran de la ciutat siriana, les YPG van iniciar una ofensiva lateral arribant a sortir de la ciutat. Primer a la zona industrial del sud, després al barri de Red Villas i, a la part central, a les poblacions dels suburbis: Abu Amshah, Khiriat al-Hamr, Marouf, Hamraa, Habb ash Shawk i a Rujman. Tot i que no han estat totes conquerides, dur la batalla fora de la ciutat ja significa un pas important. A més, com a mínim a les quatre primeres, les forces islamistes han estat expulsades. També al barri de Ghazal, dins de Hasakah, han estat derrotades les forces invasores. Per la seva part l'IS ha bombardejat dos barris sota control kurd (Mufti, Salihiya) i zones com el mercat. ho han fet, segons les YPG, des de posicions allunyades com el barri de Sadkob o la població, ja fora d'al-Hasakah, de Filaha.L'exèrcit àrab sirià ha aconseguit també fer retrocedir l'IS als dos districtes restants. A Gweiran les tropes van acabar expulsant els islamistes del sector est del districte. Aquests es van acabar refugiant els turons d'Abu Bakr, ja fora de la ciutat. Segons Al Masdar News l'IS ha patit 60 baixes en aquest districte. Ara els combats es centren a Villat Homr. L'exèrcit sirià ha bombardejat intensament aquesta zona i les posicions de l'IS a Gweiran abans de continuar avançant.
Al districte de Nashwa, el més afectat per la incursió fonamentalista, van continuar els combats per vuitè dia. Ara l'iniciativa correspon a les tropes lleials a al-Àssad que han recuperat el barri de Nashwa GharbiyaAl Masdar News parla de 36 morts islamistes en aquest districte. La zona est del mateix és ara en mans del règim una altra vegada. 

Al barri de Masakeh, les Forces de Defensa Nacional (NDF), milícia lleial a Àssad, han avançat provocant grans pèrdues entre els islamistes. Es dóna la circumstància que la majoria dels membres de la unitat de les NDF són de la tribu àrab shaitat. Formada per 70.000 persones, aquesta tribu viu al veí Deir ez-Zor. Pocs grups àrabs s'han significat tan clarament en contra de l'Estat Islàmic. Això els va costar ser protagonistes de la pitjor matança que l'IS ha protagonitzat a Síria. Duts al desert, entre 230 (nombre de cadàvers trobats de moment) i 700 membres foren executats a sang freda en una de diverses execucions de membres dels shaitat. La matança principal fou l'agost de l'any passat després d'un alçament shaitat contra l'IS. En total, uns 900 membres d'aquesta tribu han estat executats pels islamistes. Molts shaitat van optar per escapar al nord on es van integrar en les NDF. D'altres continuen a la zona de Deir ez-Zor sota control de l'exèrcit sirià.

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada