dimecres, 8 de juliol del 2015

Amed, declarada patrimoni mundial de l'UNESCO

El Comitè del Patrimoni Mundial de l'UNESCO va aprovar el 4 de juliol la inscripció de cinc llocs culturals a la Llista del Patrimoni Mundial. Dos llocs danesos es van afegir a la llista: Christiansfeld, una Església Morava, i una zona de cacera al nord de Zelanda. Els Climats, zona de la Borgonya i Xampanya  amb vinyes, cases i cellers, també van ser inscrits al costat de la Fortalesa d'Amed (Diyarbakir en kurd) i el paisatge dels jardins d'Hevsel també a aAmed, al Kurdistan.

Situada en un penya-segat de la Conca Alta del Riu Tigris que forma part de l'anomenada Mitja Lluna Fèrtil, la ciutat fortificada d'Amed i el paisatge al voltant ha estat un centre important des del període hel·lenístic, a través dels romans, sassànida, temps bizantins, musulmans i otomans fins a l'actualitat. 


 El lloc inclou l'Içkale (castell interior), amb unes parets de 5,8 quilòmetres de llarg de la ciutat d'Amed, amb les seves nombroses torres, portes, contraforts, i 63 inscripcions de diferents èpoques. Els jardins d'Hevsel, també al Kurdistan ocupat per Turquia, són un vincle verda entre la ciutat i el Tigris que proveïa a la ciutat amb menjar i aigua.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada