dijous, 23 de juliol del 2015

Les forces kurdes reprenen la iniciativa a Sarrin després d’haver reculat per la pressió de l’Estat Islàmic

A principis de juliol, la pressió que les forces kurdes, amb el suport aeri de la coalició internacional, exercien sobre la ciutat de Sarrin, al sud-oest del cantó de Kobanê (Rojava), feia pensar que seria qüestió de temps expulsar-ne els terroristes que encara hi resistien. Els reforços de l’Estat Islàmic (EI), part dels quals arribaven a través del riu Èufrates, no podien accedir a la ciutat, aleshores totalment encerclada per les milícies tricolor, i la dinàmica vencedora d’aquestes últimes feia presagiar una ràpida victòria.

Només tres dies després, però, l’EI es feia fort a la zona gràcies als reforços que seguia rebent des del sud de Sarrin, i aconseguia trencar el setge sobre aquesta ciutat. A més a més, els homes de negre van ser capaços d’obrir un important corredor al voltant de la carretera M4 -que creua Sarrin de forma vertical- que arribava fins les portes de Miltras i del graner de Silos. D’aquesta manera, aconseguien alleugerir la pressió que les YPG i les YPJ seguien posant sobre aquests dos enclavaments situats al nord de Sarrin.

Malgrat aquest primer gran avenç, el front es va mantenir relativament estable durant una setmana, i no seria fins la matinada del dia 18 que l’Estat Islàmic va intentar penetrar a la localitat de Qal al Hadid, a l’est de Miltras. Les forces kurdes, que seguien controlant un amplíssim territori a l’est del corredor fonamentalista, van aconseguir repel·lir l’atac dels integristes, que van fugir desordenadament cap el sud.

Aprofitant l’embranzida que els havia donat l’operació de Qal al Hadid, les milícies kurdes van emprendre un contraatac en direcció a la carretera M4 que els va permetre alliberar Miltras, aïllar novament el graner de Silos i comprimir encara més les posicions dels islamistes a la zona. Encara lluny de poder tornar a tancar el setge a Sarrin, l’Estat Islàmic seguia rebent reforços des de l’altra banda del riu gràcies a l’ajuda que, segons denuncia Chuck Pfarrer, rebrien de simpatitzants àrabs que posen a disposició dels terroristes les seves cases, des d’on després es redistribuiran els recursos.

D’altra banda, el mateix Chuck Pfarrer adverteix que “unitats de l’Estat Islàmic han cavat dins les cases [de Sarrin] per a construir camps de foc entrellaçats al llarg de les carreteres que s’apropen a les àrees urbanes”. Una mostra més, en qualsevol cas, que l’EI està disposat a resistir en aquest enclavament i a intentar revertir la mala imatge que va deixar amb la desfeta de Tell Abyad.

@mespanolescofet
Marc Español
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada