divendres, 20 de novembre del 2015

425 escoles reconstruïdes al cantó de Cizîrê (Kurdistan de Síria)

El departament d'Educació i Ensenyament del Cantó de l'Autonomia Democràtica de Cezîrê (en àrab Al Jazira) ha reconstruït 452 escoles a la regió. La quantitat de diners gastats en la reconstrucció és de 32 milions 500 mil lliures sirianes. Això significa uns 137.000 €. Segons el membre del Comitè de Reconstrucció, Mecdel Hac Ebdî, el projecte no s'ha acabat i la reconstrucció es manté a la regió. Ara bé, hi ha una manca notable de recursos. Essent l'educació, el pilar fonamental per a l'autonomia democràtica, sense escoles, el sistema no es pot transformar. A més, sense ensenyament, l'opció de moltes famílies és provar de marxar a Europa amb una altra probabilitat de morir en l'intent i despoblant Rojava.  Una classe a Qamixli on es comença a ensenyar la llengua kurdaMecdel Hac Ebdî, responsable de la reconstrucció

Segons Mecdel Hac Ebdî el 75% de les escoles de Cezîrê s'han reconstruït fins al moment. A la veïna Kobanê la situació no és tan optimista. La resta ha estat gairebé completament destruïda per grups de l'Estat Islàmic i per reconstruir aquestes escoles calen més recursos i esforços, ha afegit. No només són els edificis, el sistema escolar s'ha transformat, en qüestió de gènere o lingüístic. Així en aquest curs, per primera vegada s'ensenya llengua kurda, proscrita pel règim dels Àssad, pare i fill.

Si voleu ajudar, des de KurdisCat duem a terme la campanya "La vuelta al cole en Kobanê" a Mi grano de Arena, un gra de sorra per construir una platja on es banyi el mar de l'educació.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada