dijous, 12 de novembre del 2015

Comença l'operació per alliberar Sinjar

L'ofensiva es va iniciar ahir al vespre. Principalment van ser els avions de la coalició els qui van atacar les posicions de l'Estat Islàmic dins de la ciutat yezidi. Actualment no hi ha població civil dins de Sinjar. L'Islamic State controla més de 2/3 de la ciutat situada al sud del Kurdistan iraquià.

Segons el Consell de Seguretat de la Regió del Kurdistan (KRSC) hi ha uns 600 islamistes atrinxerats. Les dades de l'operatiu kurd són de 7.500 peshmerga i uns 2.000 combatents de les forces coaligaes de l'aliança yezidi presentada el 26 d'octubre, les milícies kurdes de Rojava i la milícia del PKK del Kurdistan turc. En el primer cas es tracta de tres formacions: les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal) i les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal). En el segon de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) que fa setmanes van transportar un comboi a la muntanya de Shengal per iniciar l'operatiu. En el tercer són unitats de les Hêzên Parastina Gel(Forces de Defensa Popular, HPG) que, juntament amb les HPŞ i les YBŞ, han estat les que, des de l'agost, duen el pes principal del front. Des del setembre són aquestes tres forces les que han controlat un terç de la ciutat i han patit més baixes. Amb tot, no tenen prou força com per llençar una ofensiva unilateralment i han hagut d'esperar a un acord amb les Forces Peshmerga, més nombroses i millor armades, i la coalició internacional.


L'atac està provant d'envoltar la ciutat. Dins de la mateixa els combats no són nombrosos però si al seu voltant. La tàctica de l'IS es basa en llençar atacs suïcides amb vehicles contra l'avantguarda de les forces kurdes. Segons les forces kurdes, com a mínim, hi han hagut dos atacs així; un ha estat frustrat per un avió de la coalició, previ avís, i l'altre amb anti tancs Milan  i distribuir franctiradors per les cases, buides, dels carrers, buits, de Sinjar.

L'operatiu kurd ha atacat pel front oest, aquesta nit Gabara, el poble que dóna accés a l'autopista 47 que uneix Sinjar amb Síria.Pel front oest han conquerit els pobles de Gre Yl Shore o Fadheliya.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada