diumenge, 8 de novembre del 2015

Exculpats tots els acusats de terrorisme d'estat dels anys 90

Tots els sospitosos, incloent-hi el coronel Cemal Temizöz i l'ex alcalde de Cizre, Kamil Atak, van ser absolts ahir en relació amb una sèrie d'assassinats comesos pel Jitem*, entre 1993 i 1997 al Kurdistan de Turquia. Milers de persones van ser assassinades extrajudicialment o desaparegudes al Kurdistan de Turquia a la dècada de 1990. Les atrocitats van ser comeses pel Jitem: una xarxa il·legal de contrainsurgència dins de la gendarmeria que sovint utilitzava la tortura, intimidació i assassinats contra la població kurda.

El judici iniciat el 2009 per a estudiar desenes d '"assassinats sense resoldre" comesos a la província de Sirnak, va fallar a alliberar tots els sospitosos en el cas per falta de proves. És la culminació d'una investigació que es va iniciar quan es van trobar pous excavats a la ciutat de Silopi amb restes humanes assassinades per Jitem.

La decisió està en línia amb la sol·licitud del fiscal d'absoldre els sospitosos amb l'argument que els testimonis secrets que havien testificat en el judici havien retirat els seus testimonis anteriors. Temizöz és el principal sospitós; se l'acusa de donar ordres per a l'execució de fins a 21 persones a Cizre entre 1993 i 1995. Va ser detingut al març de 2009, basada en el testimoni de diversos testimonis secrets. Els testimonis detallaven diferents d'assassinats comesos per Temizöz entre 1993 i 1997. El propi acusat va dir que "havia netejat Cizre on, en aquella època, no es podia viure". L'acusació va afirmar que 55 assassinats no identificats van ser comesos en Cizre entre 1993 i 1997. D'aquests assassinats, 48 ​​van ser comesos entre 1993 i 1995 i set en 1996 i 1997.

Un dels responsables del col·legi d'advocats d'Amed ha resumit la situació en una sola frase: "L'escut d'impunitat com a política d'estat continua protegint els funcionaris públics que assassinen gent, cometen crims seriosos i extorsió". En el mateix sentit s'ha expressat Emma Sinclair-Webb, d'Human Rights Watch. "El fracàs del procés és un textimoni, xocant, del total fracàs del sistema de justícia de Turquia a proporcionar justícia per a les víctimes dels escandalosos abusos per part dels militars i les forces de l'estat contra els kurds als anys 1990s".

“The essential collapse of the prosecution is a shocking testimony to the utter failure of Turkey’s justice system to deliver justice to the victims of the egregious abuses by the military and state forces against Kurds in the 1990s,”

Poques hores després de saber-se la notícia, dos ciutadans kurds de Şanlıurfa eren detinguts acusats "d'insultar" a les xarxes socials el president turc Recep Tayyip Erdogan. Amb ells són desenes les persones, inclosos menors d'edat, que han estat capturades per la policia turca amb el mateix pretext en un una clara deriva autoritària.


* Sobre les activitats del JITEM veure 'Kurdistan, el poble del sol'
** Entre 1988 i l'any 2000 es calcula que foren 17.000 les persones kurdes assassinades pels aparells de l'estat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada