diumenge, 8 de novembre del 2015

L'eurodiputat Javier Couso visita Rojava i es mostra sorprès per "autèntica transformació social"

L'eurodiputat gallec, Javier Couso, d'Izquierda Unida, ha visitat Rojava, al Kurdistan sirià, com a part del seu treball en la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu. Couso ha definit com una, "autèntica transformació social" el que viu la regió kurda, en una entrevista amb Sputnik Nóvosti. La visita ha durat cinc dies, del 21 al 25 d'octubre, i ha arribat als cantons de Cizîrê i de Kobanê però no ha pogut accedir al d'Efrîn donat el seu absolut bloqueig. Couso és germà del periodista José Couso que va morir a l'Iraq assassinat per militars nord-americans. Militant anarquista pels drets humans, per l'objecció de consciència, en moviments anti racistes i anti feixistes. Fou escollit euro diputat per la llista L'Esquerra Plural (*).


Couso a la ciutat màrtir de Kobanê, Rojava

Una veritable transformació social

"Crec que se'ls hauria d'estar donant tot el suport, perquè aquesta transformació té uns elements que m'han sorprès: és absolutament  democràtica, té la intencionalitat d'integrar totes les minories i més, estan fent una revolució al voltant de les dones". L'eurodiputat destaca que hi ha un 40 per cent de diputades i tots els llocs tant del Govern com del Parlament han de ser paritaris. Destaca que s'han aprovat, entre d'altres, lleis per prohibir la poligàmia i els casaments de menors d'edat. "Tota aquesta transformació democràtica espanta alguns".


La UE s'equivoca, la desestabilització prové de Turquia

Pel que fa a la situació territorial, el vicepresident de la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu destaca que aquesta regió no busca la independència, sinó un encaix confederal dins de la República Síria. Couso ha demanat que la Unió Europea canviï la seva estratègia de suport total a Turquia en detriment dels kurds."En lloc de cridar l'atenció a Turquia, per ser un factor de desestabilització, la UE ho fa amb els kurds, que precisament van a donar estabilitat".

L'eurodiputat és molt crític amb el paper que està jugant Erdogan, amb més repressió als kurds que al propi Estat Islàmic."Tots els analistes internacionals estan d'acord amb que Erdogan veu més un perill en els kurds que a l'Estat Islàmic. Les evidències són cada dia més clares ". Segons l'eurodiputat, en lloc d'atacar al Daesh (acrònim en àrab de l'Estat Islàmic), Erdogan està atacant als kurds. "Fins i tot ara s'ha permès anunciar que podria atacar a la zona kurd-siriana", denuncia el polític.


Un bloqueig "terrible"

Creu que Europa "no reconeix prou el paper que estan jugant els kurds contra l'Estat Islàmic. Un dels punts d'inflexió va ser la recuperació de Kobanê, que jo ho defineixo com una Gernika kurda, quedant destrossada al 70 per cent ". Mentrestant, Couso continua denunciant el bloqueig "terrible" de Turquia, que no els deixa passar medicines però sí que permet el pas de terroristes del Daesh. Couso també acusa Erdogan d '"un intent deliberat de crear terror", en què el Govern "ha sortit afavorit, perquè crea una sensació d'inseguretat".

(*) Llista integrada per:
Izquierda Unida, Confederación Los Verdes, Alternativa Socialista, Iniciativa per Catalunya Verds, Esquerra Unida i Alternativa, Els Verds-Opció Verda, Anova-Irmandade Nacionalista, Espazo Ecologista Galego, Gira Madrid-Los Verdes, Batzarre i Ezkerreko Ekimena-Etorkizuna Iratzarri.

Entrevista a l'eurodiputat a "El Diario.es":

1 comentaris:

  • Unknown says:
    8 de novembre del 2015, a les 13:57

    La verdad que Couso puede contar en el parlamento europeo debería hacer temblar los cimientos de éste..... si no fuera porque en el fondo ese parlamento es simplemente tan fascista como Erdogan

Publica un comentari a l'entrada