dimecres, 4 de novembre del 2015

L'artista kurd Ahmet Güneştekin visita Barcelona

A través d'una vintena d'obres recents, vibrants, misterioses i rotundes la mostra recull la particular visió del món de l'artista. Com indica Daniel Giralt-Miracle en el text introductori del catàleg, Ahmet Güneştekin (Batman, Kurdistan de Turquia, 1966) és "un artista realment diferent, autor d'unes creacions que tant en la seva forma com en el seu fons responen a unes insòlites formulacions, que en res s'assemblen a les preconitzades pels grans nuclis europeus o americans de les últimes dècades. "Les seves obres estan impregnades per un rerefons mitològic, molt relacionat amb els contes tradicionals kurds així com els grans mites clàssics. Güneştekin conjuga i harmonitza aquests referents en plasmar-los a les seves creacions. A les seves obres la llum s'obre pas fins i tot quan aplica colors foscos. Generalment veiem en les seves peces una circumferència que a més de representar el sol és la signatura de l'artista. En aquesta mostra presentem dues de les seves línies de treball: D'una banda els olis sobre tela en els què Güneştekin, després d'estendre una primera capa de pintura negra uniforme, la retira en gran part, reelaborant l'obra, gairebé punt per punt. El fil de pintura negra és modulat creant una textura única. Aquestes obres vivament acolorides mostren en un primer pla elements geomètrics com franges verticals, horitzontals, corbes o circulars que solen produir una il·lusió de moviment. En un segon pla amb freqüència revelen figures o animals llegendaris. D'altra banda es podran veure a la mostra diferents peces de la poderosa sèrie Encounter. En aquestes contundents obres Güneştekin juga entrellaçant les lletres de Constantinoble (Konstantiniyye en turc otomà) amb el perfil d'aquesta ciutat i diverses fotografies. En algunes d'aquestes creacions, precisament en les anomenades Encounter Konstantiniyye, Günestekin empra miralls, d'aquesta manera, tal com ho observa Giralt-Miracle, l'artista apel·la i incorpora l'espectador a la seva obra.Ahmet Güneştekin va néixer i es va criar en el si d'una família nombrosa al camp de treballadors de Garzan a Batman, Turquia. El seu pare el va animar des de petit a dedicar-se a l'art recopilant sacs de ciment perquè ell pogués pintar-hi. Va estudiar a l'Acadèmia Estatal de Belles Arts d'Istanbul per un curt període de temps pel que es considera autodidacta. El 1997 va obrir el seu primer estudi i el 2010 va fundar Güneştekin Art Studio al districte de Beyoğlu d'Istanbul. Des de 2013 Ahmet Güneştekin treballa amb Marlborough Gallery.

Entre les seves exposicions individuals més recents cal destacar:
-Million Stone a La Pietà, Venècia, Itàlia (2015);
-The Heir to the Solar Disk a Marlborough Mònaco, Montcarles, Mònaco (2014); Faces of the Sun en Mark Peet
-Visser Gallery en Den Bosch, Països Baixos (2014); Ahmet Güneştekin: Recent Paintings a Marlborough Gallery,
-Nova York, Estats Units (2013); Momentum of Memory a la 55ª Biennal de Venècia, Venècia, Itàlia (2013);
-Encounter Ankara a CerModern, Ankara, Turquia (2013); Encounter Istanbul a Antrepo 3, Istanbul, Turquia(2012);
-Carpet and Rug Design a Armaggan Art & Design Gallery, Istanbul, Turquia (2012); A Lot a Güler Art
Gallery, Ankara, Turquia (2012); Intersections / Transformations, Santral Estanbul, Istanbul, Turquia (2012)
- Immortality, Casa Dell’Arte Art Gallery, Istanbul, Turquia (2010).

Ha participat en nombroses fires com Art Breda, Breda, Països Baixos; The Armory Show, Nova York, Estats Units; ARCO Madrid, Madrid, Espanya; Art Market Budapest, Budapest, Hongria; Realisme Fair for Contemporary Figuration, Amsterdam, Països Baixos; KunstRAI Amsterdam, Amsterdam, Països Baixos, Art Basel Hong Kong, Hong Kong, Xina; Art Basel Miami Beach, Miami, Estats Units.

La Galeria Marlborough, editarà un catàleg amb motiu d'aquesta exposició. Es pot visitar a Carrer Enric Granados, 68 de Barcelona. S'inaugura el 5 de novembre, a dos quarts de vuit, amb la presència de l'autor, i s'allarga fins al 12 de desembre. KurdisCat col·laborarà en tasques de traducció durant la visita de l'artista.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada