dissabte, 7 de novembre del 2015

L'aviació iraquiana ataca els peshmerga del PAK seguint ordres de l'Iran

La tensió continua creixent a l'Iraq entre les forces regulars i les paramilitars de l'estat. Aquestes són sovint titelles de l'Iran i tenen un clar caràcter sectari xiïta. Tot plegat ha afavorit al creixement del també sectari sunnita Estat Islàmic.

És en aquest sentit que cal entendre l'atac d'artilleria, amb més de 80 projectils, contra Camp Liberty, del passat 30 d'octubre. Camp Liberty és una base abandonada dels EUA on hi viuen refugiats membres del Mujahedin-e Khalq (MEK). Aquesta formació marxista lluita des dels anys seixanta per establir una república laica a l'Iran des d'una perspectiva d'esquerra. Els "combatents del poble" viuen exiliats des de febrer de 2012 a Camp Liberty on sumen més de 2.000 persones.

L'atac va matar 23 membres del MEK i va deixar desenes de ferits. L'atac no ha estat reivindicat, els estats no acostumen a reivindicar els seus atacs terroristes. No hi ha dubte, però, que l'Iran és el responsable tant per la quantitat d'armes utilitzades com per l'objectiu. Qui pot voler atacar l'oposició iraniana sinó el règim? El fet que el govern iraquià hagi fet ulls clucs davant de la matança indica, una vegada més, que no es tracta sinó d'un govern titella de Teheran. El Consell Nacional de la Resistència de l'Iran va acusar directament al govern teocràtic de la matança: De fet, en paral·lel a l'atac, la policia alemanya va detenir un agent secret iranià acusant-lo d'espiar el MEK a l'exili.


El 3 de novembre un episodi similar va tenir lloc al nord-oest de Kirkuk on hi ha desplegats els i les peshmerga del Partiya Azadi Kurdistan (PAK). Aquest partit té també el seu origen en l'actual MEK i combat amb les forces kurdes iraquianes tot i que els i les seus/ves peshmerga són procedents de l'Iran. A l'exili lluiten en primera línia del front contra l'Estat Islàmic. Malgrat això les posicions del PAK al front nord de Kirkuk van ser atacades per l'aviació regular iraquiana, seguint ordres de l'Iran. El partit kurd ha publicat els vídeos on les seves unitats responen al foc de l'aviació de Bagdad.

A finals de setembre agents iranians van infiltrar-se en una base del PAK i van matar tres guàrdies del seu màxim comandant, Hussein Yezdanpenah.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada