dilluns, 23 de novembre del 2015

Parla Cemil Bayık, co president de la KCK, un dels homes més buscats de Turquia

'Cuma', de nom real, Cemil Bayık (Elazig, 1951) és un, sinó "el", màxim dirigent del moviment kurd de Turquia. Bayık, un dels fundadors del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) avui ocupa la co presidència, amb Bese Hozat, de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats Kurdistan, KCK). Ara, un dels homes més buscats de Turquia, ha parlat per a Reuters.

Sense immutar-se pels avions de combat turcs volant sobre la muntanya on estava assegut, en una cadira de plàstic, l'alt dirigent del Partit de Treballadors del Kurdistan, va rebre a Reuters. Cuma va dir que el conflicte entre el seu grup i Ankara estava soscavant els esforços per contrarestar l'Estat Islàmic. Així, Cemil Bayık dir que ,el PKK i les YPG/YPJ que Reuters defineix com "la seva filial siriana", havien demostrat ser els més efectius contra els militants islamistes. Però la ruptura del procés de pau entre el PKK i Ankara està obstaculitzant aquest esforç.


El plantejament de Reuters

Reuters reconeix que "Tot i que la lluita del PKK contra l'Estat Islàmic ha millorat la seva imatge, encara es classifica com un grup terrorista per la Unió Europea i els Estats Units, que han dit que Turquia té el dret a defensar-se atacant als militants. Guerrillers del PKK van jugar un paper clau durant la recent ofensiva que va expulsar als militants de l'Estat Islàmic de la ciutat de Sinjar, al nord-oest de l'Iraq i va trencar les rutes de subministrament bàsiques per al grup. L'estiu de 2014, els combatents del PKK van ajudar a rescatar els membres de la minoria yezidi de l'Iraq dels combatents islàmics estatals que els estaven purgant."

L'agència insisteix en definir les milícies kurdes de Rojava com a "filials del PKK". "A Síria, però, la seva filial YPG ha alarmat Ankara emergint com un aliat clau per la coalició liderada pels Estats Units,fent enrere l'Estat Islàmic al nord-est i declarant l'auto-administració al territori al llarg de la frontera amb Turquia."

                    Cemil Bayık (1951), representa en si mateix, la voluntat de ferro del PKK des dels seus inicis

Les declaracions de 'Cuma'

En referència a la ruptura del procés de pau, 'Cuma' afirma que:"Tots els canals s'han tancat. S'han eradicat tots els motius de les negociacions." Bayık acusa Erdogan de revifar deliberadament el conflicte amb fins polítics després de que el Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) va ajudar a privar al seu, l'AKP, de la majoria absoluta que tenia al parlament.

Bayık acusa a Erdogan d'aprofitar-se de la cooperació de Turquia contra l'IS i la crisi de refugiats de guanyar el suport d'Occident per a les seves polítiques, incloent la guerra contra el PKK.

"Ells (Occident) no volen estar en conflicte amb Turquia o els kurds, per la qual cosa d'alguna manera estan fent equilibris t, però això no és correcte. Si no es resol la qüestió kurda (a Turquia), el problema del Daesh* no es resoldrà. El que va passar a París és un missatge clar que aquesta política (d'equilibri entre Turquia i els kurds) no pot continuar.

Bayık dir que el PKK estava en contacte amb els Estats Units indirectament, però volia establir relacions directes amb la finalitat de coordinar els esforços contra l'Estat Islàmic. "Si ells (la comunitat internacional) volen eliminar el Daesh haurien d'ajudar a la força que combat millor al Daesh millor i aquesta és el PKK i les YPG."

La intervenció de Rússia a Síria ha canviat positivament l'equilibri de poder, va dir 'Cuma', però també hi ha un inconvenient: el motiu principal de Moscou per intervenir ha estat apuntalar el president Bashar al-Àssad. "Aquest règim ha de canviar, però primer Daesh ha de ser derrotat el Daesh. Mentre romangui Daesh, no es pot canviar el règim".

Bayık també va acusar el Partiya Demokrata Kurdistanê (PDK, Partit Democràtic del Kurdistan), del Kurdistan de l'Iraq, d'ajudar a Ankara en la guerra contra el PKK, proporcionant-li intel·ligència sobre les seves posicions. Les autoritats kurdes iraquianes ho neguen. n

Per a reprendre les converses de pau, Bayık va afirmar a Reuters que hauria d'haver:

1) un alto el foc bilateral,

2) una tercera part per supervisar el procés basat en els deu punts "acord de Dolmabahce", que estableix un marc per a un acord de pau a principis d'aquest any,

3) A més, Abdullah Öcalan, el líder del PKK, empresonat des de fa 16 anys, hauria d'estar a l'avantguarda de qualsevol procés. L'accés a Öcalan per part dels seus advocats o família s'ha negat, per part del govern de l'AKP, des del 5 d'abril,

4) En última instància, el conflicte només pot ser resolt amb una nova constitució que consagri els drets dels kurds, va dir Bayık.

"Si accepten aquestes condicions estem preparats. L'aturaran (la guerra) quan s'adonin que no poden eradicar aquest moviment" afirma el llegendari milicià kurd qui, ja al primer congrés del Partit, fou nomenat segon en el rang de la formació, després d'Öcalan, com a secretari general.

* Acrònim àrab despectiu per Estat Islàmic, que significa "Isis" en àrab. El grup, oficialment anomenat Islamic State (IS) és també conegut com ISIS o ISIL per antics noms que va utilitzar fins l'agost de 2014. 

Entrevista a Cemil Bayık de novembre de 2014 traduïda per KurdisCat: "Salvarem Kobanê"  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada