divendres, 27 de novembre del 2015

Rússia desplega S-300 i S-400 a Síria

La resposta russa a l’incident aeri amb Turquia s’ha concretat amb una intensificació dels bombardejos a la zona d’Azaz i el pas fronterer de Bab al Salam. Per aquesta zona entren els subministraments que Turquia envia a les faccions opositores a al-Àssad de l’FSA, del Front Islàmic i d’Al Nusra. Des del nord d’Alep són distribuïdes a d’altres regions sirianes com Idlib. Per aquest pas, també, se suposa que entren a Turquia els ferits i els recursos naturals que l’oposició entrega a Ankara com a contrapartida.


S-300

Una segona resposta de Moscou ha estat enviar S-300 a Síria. Amb aquest nom es coneixen les millors defenses aèries del món. Es tracta de míssils de gran precisió i efectivitat. La seva versió moderna, els S-400, també estan arribant a Síria. Els S-300 han arribat amb el creuer Moskva de l’armada russa i estan disponibles ja hores d’ara. Damasc els va demanar fa temps però Vladímir Putin no els hauria facilitat al govern sirià doncs el seu abast arriba al nord d’Israel. Per al dignatari rus és prioritari mantenir una bona relació amb Israel. De fet els S-300 es mantindran sota control de les forces armades russes a Síria. L'Iran també ha demanat S-300 a Moscou i, en principi, els rebrà aquest mateix any. No tenen abast per arribar a Israel. Putin va confirmar ahir que havia desplegat els S-300 a Síria.

Els S-300 són auto propulsats, els S-400 necessiten un tractor-tràiler fixe

S-400

L'arribada dels S-400 Triumf a una base de Hmeymim, a Latàkia, regió de la costa oest de Síria, ha estat confirmada per RIA Novosti, agència russa. El cert, però, és que els moviments rurssos es confirmen setmanes després de produir-se. La premsa turca dóna per fet que ja han arribat a Síria des de Rússia. Hauria estat una resposta directa als fets del 24 de novembre. Aquests míssils podrien donar de ple a territori turc. De fet, el seu abast inclou Jerusalem. El seu desplegament suposaria que Rússia controla gairebé tot l'espai aeri de Síria. Pel que fa als S-400, la Xina ha demanat aquests míssils a Rússia i els rebrà en breu.Abast dels S-300 (esquerra) i dels S-400. Ambdós protegirien la zona de Jarablus d'un atac turc. 
Font: Hans de Vreij @hdvreij

Afecta al Kurdistan?

Novament el paper de Rússia a Síria afecta a Rojava. Ho fa positivament. En primer lloc talla, d'arrel, l'amenaça d'una intervenció aèria per part de Turquia; impossibilita que el govern islamista crei, com volia, una zona tap entre Kobanê i Efrîn. És aquesta zona, conjuntament amb Latàkia i Homs, on l'aviació russa està castigant més a l'oposició de l'FSA, Front Islàmic i Al Nusra. En segon lloc, són precisament els dos darrers grups els qui més estan pressionant els darrers dies el front per entrar al cantó d'Efrîn. El seu afebliment beneficia la resistència kurda de les YPJ i YPG. Sense protecció turca, el cordó umbilical d'Azaz amb Turquia queda tallat.

I sobretot queda Jarablus. Objectiu per les milícies kurdes. Línia vermella per Turquia. El desplegament dels S-400 impossibiliten que Turquia defensi l'Estat Islàmic a aquesta ciutat davant un eventual atac kurd. I si cau Jarablus, s'obriria la porta a la connexió del cantó de Kobanê amb el d'Efrîn. Però més important pel futur de la guerra; Turquia no podria continuar ajudant l'IS ni Al Nusra o la resta de faccions que li són pròximes. A mateix temps evitaria un possible atac de l'IS sobre Alep. En tot cas, les YPG ja han aclarit que estan disposades a col·laborar amb Rússia.

Finalment Turquia ha reconegut que viola espai aeri sirià i ataca les YPG. La impotència del govern sirià, provocada per la seva feblesa, ho possibilitava. Però, ara, la instal·lació dels S-400 pot evitar que aquests atacs continuin produint-se.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada