dijous, 26 de novembre del 2015

Operació Khalil Atto: Primer atac coordinat entre les YPG i l'aviació russa


Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) principal milícia kurda de Síria, i Jabhat Al Akrad (Eniya Kurdan en kurd) han iniciat aquest tarda un atac contra la població de Malikiya. També està avançant sobre Turabiyah, Kashaatar i Ziyarah. Totes elles estan situades al nord de la província d'Alep, just al costat del cantó autònom d'Efrîn. L'atac és en direcció a Azaz i el pas fronterer de Bab al Salam. Aquest és el cordó umbilical de l'oposició siriana amb Turquia per on rep les ajudes d'Ankara. 

La zona està compartida per faccions àrabs del Free Syrian Army, pel Front Al Nusra, franquícia siriana d'Al Qaida, grups turcmans (Sultan Murad, Yavuz Selim) i, especialment per Ahrar al Sham. Aquest és el principal component de la coalició islamista coneguda com a Islamic Front. L'IF i Nusra van atacar ahir una posició de la milícia kurda Jabhat Al Akrad (Front Kurd) matant un milicià kurd. Jabhat Al Akrad fou expulsat de l'FSA per decisió dels grups supremacistes àrabs de l'Exèrcit Sirià Lliure i, actualment, forma part de les Forces Democràtiques de Síria.Enterrament del milicià Khalil Atto, de Jabhat al Akrad assassinat per Ahrar al Sham i Nusra
Khalil Ato, va ser assassinat fa dos dies mentre defensava Efrîn dels constants atacs de l'oposició 

L'atac d'avui respon a l'ofensiva que Al Nusra i l'IF duen a terme contra les YPG a Efrîn. A això cal afegir-hi l'amenaça de faccions de l'FSA per a que les  milícies kurdes abandonin 7 poblacions que fins ara controlava Jaish al-Thuwar, facció de l'FSA aliada a les YPG-SDF (*). Constants bombardejos i agressions que, fins ara, les YPG s'havien limitat a respondre en posició defensiva. A part dels segrestos de civils per obtenir rescats, plenament mafiosos. Avui, però, l'aviació russa ha bombardejat la zona, concretament Malikiya, just abans de l'atac kurd. Aquesta seria la primera vegada que l'aviació russa es coordina amb la milícia kurda seguint l'exitós model de la coalició internacional en les ofensives de Kobanê, Tell Brak, Tell Abyad o Al Hawl.

L'operació ha estat batejada Khalil Atto pel nom del milicià  de Jabhat Al Akrad assassinat per la suposada oposició "moderada". Atto, de Tell Aran, es va unir a Jabhat Al Akrad per defensar la seva localitat d'un atac d'Al Qaida/Al Nusra el 2013.(*) Comunicat amenaça d'una facció de l'FSA per a que les SDF abandonin les poblacions de Miryamin, Anab, Shawaghra, Tenb, Kashta'ar, Mrash i Qanbriyah:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada