dissabte, 21 de novembre del 2015

John Gallagher acollit amb admiració, honors i emoció al CanadàJohn R. Gallagher, Heval Gabar Rojava, voluntari canadenc de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), va morir en combat el 4 de novembre. Participava a l'operatiu que va aconseguir alliberar Al Hawl de l'Estat Islàmic. La ciutat va caure deu dies després de la seva mort. En el seu comiat a Rojava* va dur el seu taüt Heval Rosa, una canadenca** que compartia la milícia amb Gallagher. Actualment una dotzena de canadencs/ques lluiten a les files de les YPG o YPJ.Ahir, el milicià originari d'Ontario, Canadà, va arribar a la seva terra. Sense cap organització al darrere, la mobilització popular va ser espectacular. L'anomenada "Highway of Hero" va omplir les carreteres per on passava el fèretre. Centenars de persones duien impresos cartells amb Gallagher, motards van marxar en filera fent una guàrdia d'honor amb banderes de les YPG i KCK (veure vídeo parcial), una guàrdia de gaiters escocesos va marxar pels carrers i un immens silenci va mostrar una enorme admiració pel voluntari.Potser el més emocionant va ser observar com grups de bombers aturaven els camions i feien la salutació militar al pas del fèretre o com als ponts s'alineaven treballadors de l'autopista 401, entre Toronto i Blenheim on descansarà Gallagher.

De 32 anys, aquest soldat canadenc tenia un alt codi d'honor segons els seus companys a l'exèrcit canadenc. Va començar lluitant amb els peshmerga de l'Iraq però va passar a Síria en veure que les YPG tenien manca de recursos i era on podia ser més necessari. Tot i que el principi es va dir que havia estat víctima d'un atemptat suïcida finalment fou una bala de l'Estat Islàmic la que el va matar per l'abdomen.

Quan ja es feia fosc, a Blenheim, l'oratori es va omplir per acomiadar-lo. Amb un crit similar al que es fa a Rojava, els herois no moren. Gallagher era un heroi, mentre d'altres parlen de lluitar contra l'IS prement botons, ell va morir fent-ho, lluitant sobre el terreny.

** En breu publicarem un article sobre ella. 

* Vídeo del comiat a Rojava:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada