diumenge, 29 de novembre del 2015

El polvorí del nord de la província d'Alep

L'enrarida situació a la ciutat d'Alep, s'ha traslladat també al nord de la província. La pressió que les forces opositores a al-Àssad estan patint per tres flancs, els ha dut a derivar aquesta mateixa pressió cap a l'oest: al cantó autònom kurd d'Efrîn, Rojava. Pel flanc oest els ataca l'Estat Islàmic que ja és a menys de 20 quilòmetres d'Efrîn. Pel sud pateixen la pressió de l'Exèrcit Àrab Sirià. Les tropes regulars ataquen amb suport aeri rus. I és aquest actor, en especial després dels fets del 24 de novembre, el qui està bombardejant de forma insistent la part nord. El pas fronterer de Bab el Salam, per entrava ajuda turca i sortien combois cap a Turquia, s'està veient amenaçat per l'aviació eslava que està obturant el pas amb atacs selectius.

Qui són, en aquest cas, els rebels moderats?


Principalment es tracta de l'Islamic Front; integrat per l’antic SIF i part del SILF. Fou creat el 22.11.2013 integrant set grups amb el suport de l'Aràbia Saudita. Oposat a la democràcia i l’estat secular i partidari d’implantar la xaria. El 24.12.2014 l’IF d’Alep s’incorpora al Front Llevant. Hi formaren part, dissolent-se: Brigada Al-Tawhid Brigada d'Alep i Harakat Ahrar ash-Sham, salafista, entre d'altres.

En segon lloc i clarament col·laborant amb els primers hi ha Al Qaida que, a Síria, es fa anomenar Al Nusra Front. Aquesta milícia és la que encapçala l'oposició "moderada" al nord d'Alep. Se'ls anomena "moderats" en oposició als "radicals" de l'Estat Islàmic que controlen la part nord-est de la província amb capital a Jarablus.

Finalment una part del Free Syrian Army (FSA). En aquest cas sí podem parlar, sense eufemismes, de moderats doncs representen una oposició laica al règim. Però la realitat és que, al nord d'Alep, l'FSA també ha caigut sota la influència dels islamistes. Més per necessitat que per convicció, l'FSA no actua com a facció sobirana sinó, cada vegada més, com un satèl·lit dels islamistes.

Jaish al Thuwar és la part de l'FSA que ha reconegut la possibilitat de conviure amb la minoria kurda de Síria

L'altra part


Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)  i Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ). A aquestes cal afegir-hi Jabhat Al Akrad (Eniya Kurdan en kurd), que està formada per kurds opositors a Al-Àssad i no partidaris del moviment liderat pel PYD. Aquesta facció fou expulsada del FSA, del qui va formar part, per ser kurda. Finalment hi ha una altrafacció del Free Syrian Army (FSA), els laics de Jaish al-Thuwar. Aquests darrers lluiten colze a colze al costat de les YPG i YPJ. En català el seu nom significa "l'exèrcit revolucionari". Va ser creat el 3 de maig de 2015 pel propi Jabhat Al Akrad, Batalló del Sol del Nord (Kataib Shams ash-Shamal)-FSA, i les Brigades de l'Alba de la Llibertat (Liwa Fajr al-Hurriya) o una brigada turcmana la Yavuz Sultan Selim.

La pressió opositora


Les forces de Nusra i Harakat Ahrar ash-Sham han estat les que han provocat el conflicte. A mesura que perden força en el front est i sud els cal una sortida. Han utilitzat una altra facció de l'FSA, concretament la "Mare Operations Room", una coordinadora que actua a la zona de Mare. La comanda el major Yasser Abdul Raheem. Fou aquest grup el que va ordenar el 23 de novembre a Jaish Al Thuwar a retirar-se d'una franja de poblacions que ocupen entre el cantó d'Efrîn i la regió d'Azaz (la que indiquen les fletxes violetes). En concret: Miryamin, Anab, Shawaghra, Tanab, Kashta'ar, Mrash i Qanbriyah.

A més han anat llençant atacs, al principi modestos però que van culminar amb la mort d'un membre de Jabhat Al Akrad. Khalil Atto, milicià  de Jabhat Al Akrad, va ser assassinat per un dels atacs d'Al Nusra i Harakat Ahrar ash-Sham a principi de setmana. El pitjor és que les unitats de l'FSA a la zona han donat absoluta impunitat a Nusra per poder atacar els seus companys d'armes de Jaish al Thuwar.

Les línies violetes senyalen el territori exigit a Jaish al Thuwar pels islamistes de Sham (nord) i Nusra (sud)

La resposta 


El 26 de novembre Jaish al Thuwar va optar per donar el primer cop. Aquesta milícia integrada a les Forces Democràtiques de Síria, amb les YPG kurdes va atacar Malikiya.  L'aviació russa va bombardejar la zona, concretament Malikiya, just abans de l'atac. La població va caure al dia següent. Les YPG han optat per demanar una solució dialogada entre les dues parts però, de fet, estan ajudant a Jaish al Thuwar. De moment aquesta facció no sembla tenir la intenció d'atacar Azaz però si d'eliminar la pressió atacant de Nusra i Sham a la seva zona al nord d'Alep.

Per la seva part, l'FSA mitjançant la Mare Operations Room ha llençat un atac sobre Tanab i ha obligat a Jaish al Thuwar a retirar-se de la localitat. En aquesta ofensiva, culminada el 28 de novembre, han participat Nusra i Sham al costat dels suposats laics de l'FSA. En resum: un veritable guirigall.

Excel·lent mapa de @_paulo34 amb la perspectiva de la zona de combats (taronja) entre la zona de les SDF (groga) i la dels islamistes i FSA (verda)

A 6 km d'Efrîn

El contra atac d'Al Nusra i Ahrar al-Sham va arribar ahir aprofitant que l'aviació russa no va aparèixer pel cel del nord d'Alep. Ziyara, una vila de majoria kurda, fou ocupada pels militants islamistes. Els combats continuen a Keshtaar (Al-Kashta'ar) i Al-Faysal (Faisal) com mostra aquest vídeo de l'agència ANHA:

Fırat Xelil, el komutani (comandant) de les YPG al cantó d'Efrîn ha confirmat que estan essent atacats pels islamistes (Nusra i Sham) que són a només 6 quilòmetres de la ciutat d'Efrîn. Ahir l'avantguarda de Nusra va caure sobre Malikiya, Inab i Tanab (on haurien matat 20 civils) expulsant les milícies de Jaish al-Thuwar. Aquests es van retirar a les línies de defensa de les YPG que van negar haver participat a l'ofensiva dels seus aliats en les SDF a Malikiya.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada