dissabte, 7 de novembre del 2015

Primer balanç de l'ofensiva d'YPG/J a al Hawl


Les Forces Democràtiques de Síria (SDF per les sigles en anglès) han fet un balanç de la seva primera ofensiva. Entre el 31 d'octubre, quan es van iniciar les operacions al sud d'al Hasakah (Síria), i el 5 de novembre, les SDF han conquerit 350 quilòmetres quadrats a l'Estat Islàmic (IS per les seves sigles en anglès) malgrat que gran part del territori està minat.

L'operatiu té, ara mateix, tres columnes. Dues van sortir de la ciutat d'Al Hasakah. Aquest doble moviment va doblegar la resistència de l'Estat Islàmic que vorejava la base militar de l'exèrcit sirià a Kawbab, a l'extrem sud d'al-Hasakah. Les tropes d'Àssad no van participar en els combats. Una tercera columna ha avançat des de l'est, Tell Brak, a la zona de la frontera, tallant la carretera que uneix la zona de l'IS a l'Iraq amb la de Síria pel nord. L'objectiu d'aquesta columna és expulsar l'IS del llac Khatuniyah on ahir van arribar les avantguardes de les YPJ. Pel que fa al front oest, YPG va expulsar l'IS de Dawudiyah la nit del 5 de novembre.

El triple moviment fet per les SDF indicat en fletxes vermelles. Mapa inicial: Cizire Canton
 
Excel·lent mapa on s'observa la triple tenalla de les SDF amb els guanys d'aquesta setmana. Font: @deSyracuse

El gruix de l'operació el duen les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
i la milícia àrab Al-Sanadid. També hi participen unitats de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i del Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS). Totes aquestes milícies combaten juntes i han aconseguit matar 196 membres del grup fonamentalista sunnita. Les pròpies SDF han mort 99 enemics i la coalició internacional 79 en accions aèries que estan essent força efectives (al contrari que a Sinjar, Iraq). Sobretot les milícies kurdes han fet un esforç notable expulsant l'IS de 36 pobles i llogarets del nord-oest i nord-est d'al-Hawl. Aquesta població, avui de majoria àrab però en un passat poblada per kurds yezidi, és l'objectiu final de l'ofensiva. Els kurd yezidi d'al Hawl foren exterminats per colonitzadors àrabs en un passat.

John R. Gallagher, Heval Gabar, voluntari canadenc de les YPG, caigut en combat el 4 de novembre

Çeleng Elî, Raman Elî i Ismail Hesen, kurds sirians morts en defensa de la humanitat contra la barbàrie de l'IS

Cinc voluntaris d'YPG i una d'YPJ morts en combat el 4 de novembre en l'ofensiva, tots/ procedien del Kurdistan de Turquia

Miliciana de les YPJ morta ahir combatent contra l'Estat Islàmic a al-Hawl 

La milícia kurda YPG-SDF conquerí Dawudiyah/Dawidiyê, a 20 km d'Al Hawl (Síria) el 5 de novembre. Mapa: @calimike1


Les SDF han conquerit també dues instal·lacions proveïdores de gas i diverses posicions de l'IS a la frontera amb l'Iraq. Les pèrdues de les SDF són de tretze voluntaris; un àrab i la resta membres de les YPG incloent-hi el canadenc John Robert Gallagher. Aquest milicià va morir en un atac suïcida amb un vehicle fet per l'IS que ha usat aquesta tàctica en dues ocasions aquesta setmana. A més ha fet esclatar 11 cotxes bomba. En un d'ells va matar tres civils àrabs a la població d'Etşanê.


 Les 7 víctimes, 3 morts u 4 ferits, de l'atemptat de l'IS a Etşanê foren àrabs

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada