dimecres, 4 de novembre del 2015

La campanya electoral turca no ha estat neta, diuen els observadors internacionals

Els observadors internacionals a les eleccions parlamentàries de Turquia de l'u de novembre han criticat el clima de violència i por que va precedir a la votació, dient que l'entorn de seguretat, detencions d'activistes de l'oposició i d'asfíxia de la llibertat de premsa es van combinar per fer la campanya injusta.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que es mereixia el respecte de tot el món després del resultat de diumenge. Però la missió d'observació electoral internacional que supervisa les urnes va expressar serioses preocupacions en una conferència de premsa a Ankara dilluns segons recull el diari britànic The Guardian.
"Aquesta campanya ha estat injusta i s'ha caracteritzat per l'excés de violència i la por", va dir Andreas Gross, cap de la missió suïssa en representació de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE).
Andreas Gross, en nom de la missió internacional. ha desacreditat la victòria d'Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici/AP 
El Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), que Erdoğan va fundar i que està dirigit pel primer ministre, Ahmet Davutoglu, va recuperar la majoria absoluta que havia perdut en les eleccions no concloents de juny, assegurant-se317 seients. Dient que l'electorat turc havia votat a favor de l'estabilitat, Erdoğan va instar dilluns a la comunitat internacional a acceptar els resultats de les eleccions.

"L'actor decisiu final en el nostre món polític és la voluntat nacional, i ahir 1 de novembre, la voluntat nacional va afavorir l'estabilitat", va dir Erdogan abans de castigar els mitjans internacionals per criticar el seu govern."Per què els mitjans del món prenent un gran interès com a Turquia, ignorant els seus propis països? Per què no respecten la voluntat nacional? La voluntat nacional em va triar amb un 52%. Ells (els mitjans internacionals) encara no han respectat aquest fet. Ara un partit amb un 50% a Turquia ha arribat al poder ... Això ha de ser respectat per tot el món, però no he vist tanta maduresa."

Gross va apel·lar al president turc per reduir la polarització i la divisió. "Ha d'unir de nou el que s'ha dividit en els últims cinc mesos", va dir.
L'
informe preliminar de la missió d'observadors va dir que si bé les eleccions es van dur a terme professionalment i ofereien una varietat d'opcions per a l'electorat, la violència contra l'oposició i els seus locals obstaculitzaven la seva capacitat per fer campanya lliurement, citant-ne la detenció d'activistes de l'oposició pro-kurd HDP en el període previ a la votació.També va dir que la llibertat de premsa segueix sent una àrea de gran preocupació, amb processos penals en curs dels periodistes i el tancament dels canals de mitjans que limiten la capacitat de l'oposició a presentar els seus punts de vista al públic."Les investigacions penals als periodistes i mitjans de comunicació acusant-los de suport al terrorisme i difamació del president, el bloqueig de llocs web ... i la confiscació efectiva d'alguns mitjans de comunicació destacats reduït l'accés dels votants a una pluralitat de punts de vista i informació", va dir la missió en el seu comunicat.Pels partidaris de l'AKP és probable que es tracti de crítiques de la missió per ser internacional, ja que molts veuen els resultats de les eleccions com un retret a les potències estrangeres i els opositors d'Erdogan dins i fora del país. Molts són també escèptics de la perspectiva d'adhesió de Turquia a la UE, i el que veuen com hipocresia europea sobre la crisi dels refugiats de Síria.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada