divendres, 13 de novembre del 2015

"Control complet de la ciutat de Sinjar" per part de les forces kurdes

Després d'un atac múltiple aquest matí, han anat caient una per una les posicions de l'Estat Islàmic a la ciutat. L'hospital, la casa del governador, el graner... Tropes kurdes han entrat des de diversos angles i han convergit al centre de la ciutat iraquiana, que està en runes. El graner ha estat conquerit per la milícia del PKK, les HPG i les YPG que han penjat les seves banderes. Membres de les HPG han retirat la bandera negra que onejava de l'edifici més alt de Sinjar. El control de la ciutat és complet per part dels diferents grups kurds.

El president Masud Barzani ha fet una roda de premsa a les dues de la tarda on s'ha atribuït la victòria agraint l'ajuda de la coalició internacional. Davant el poc nombre de baixes per part kurda, és obvi que els bombardeigs han estat decisius en doblegar l'IS a la ciutat. Hi ha piles de cadàvers, més d'un centenar, que omplen edificis i carrers, víctimes dels bombardeigs dels avions, sobretot, nord-americans. La resta s'han retirat.


Unitat peshmerga amb la ciutat màrtir yezidi al fons durant l'assalt


Les HPG han estat les primeres en arribar al graner i treure la bandera de l'IS
El discurs de Barzani ha estat molt poc generós apropiant-se de la victòria
La fàbrica de ciment ha estat també conquerida. Baaj i Tell Afar marquen ara el front

Forces peshmerga al centre de Sinjar aquest migdia 

Barzani ha atribuït només a les forces peshmerga l'èxit, obviant l'enorme esforç que han fet els membres del PKK i de les YPG i YPJ des del mes d'agost. Cal recordar que, en aquella data, els propis peshmerga van fugir de la ciutat davant l'atac de l'IS i van abandonar la població civil a la seva sort. Foren llavors les HPG (milícia del PKK) i les YPJ i YPG qui van crear un corredor humanitari i salvar molts fugitius yezidi. Per tot plegat, mentre els peshmerga penjaven una enorme bandera kurda (100 x 60) del graner, les milícies YPG i HPG penjaven les seves ensenyes en una absurda guerra de banderes. Barzani, a més, ha assegurat que a Sinjar només hi onejarà la bandera kurda però hi ha una part important de la comunitat yezidi que ja no confia en les forces del govern i ha creat milícies pròpies (YPJ-S, YBS o HPS) que asseguren la seva defensa en un possible, sinó probable, retorn de l'IS a Sinjar i la muntanya de Shengal. Més conciliador s'ha declarat el primer ministre Nechirvan Barzani.

Localització de Sinjar en el ampli front kurd contra l'IS i altres forces 


Les forces peshmerga han desplegat una enorme bandera de 100 x 60 metres

La conquesta kurda de Sinjar és un cop molt fort a la línia de flotació de l'IS. Amb la pèrdua de l'autovia 47, els combois islamistes entre ar-Raqqà i Mossul, hauran de fer 750 quilòmetres. Fins ara només havien de recórrer 190.

*L'ofensiva de Shengal-Sinjar la duen a terme:
Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)
Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), milícia del PKK
Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal)
Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal)

Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ)
Les Forces Peshmerga, exèrcit regular del Govern Regional del Kurdistan d'Iraq


Per a saber-ne més:

Qui són els Yezidi?
Les YPJ-Shengal
Els fonamentalistes encerclen la muntanya ShengalEls fets de Sinjar del mes d'agost de 2.014
Els fonamentalistes encerclen la muntanya Shengal
YPG envia un miler de milicians per iniciar ofensiva a Sinjar  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada